<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

De Heilig Grafkapel in Jeruzalem in beeld

KN Redactie 23 maart 2017
image
De gerestaureerde Heilig Grafkapel in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. (Foto: AP)

[BEELDGALERIJ] De restauratiewerkzaamheden aan de Heilig Grafkapel in Jeruzalem zijn afgerond. Een beeldverslag van de plek waar Jezus voor zijn verrijzenis in het graf lag.

Woensdag werd de afronding van de werkzaamheden gevierd. “Een historisch moment”, zei Antonia Moropoulou, hoofd van het team van de Nationale Technische Universiteit van Athene dat sinds 1 mei 2016 werkte aan de broodnodige restauratie van de kapel.

Aangetast door vocht

Onderzoek had aangetoond dat het graf was aangetast door vocht, gevolg van de condens van de adem van de vele pelgrims die de Heilig Grafkerk jaarlijks trekt, en door oxidatie van brandende kaarsen. De restauratie vond zo veel mogelijk in de nachtelijke uren plaats, zodat gelovigen Jezus’ graf konden blijven bezoeken.

De drie ‘hoeders’ van de Grafkapel, de Grieks-orthodoxe Kerk, de katholieke Kerk en de Armeens-apostolische Kerk, werkten samen om de restauratie te realiseren.

‘Deze heilige stad’

De Armeens-apostolische patriarch van Jeruzalem riep bij de afsluiting van de restauratie op ook andere Kerken in de paastijd in de kapel liturgie te laten vieren.

Jezus’ gebod tot naastenliefde “roept mij als een van de traditionele hoeders van de plaatsen van onze Heer in het Heilig Land op de status van de andere christelijke Kerken in deze heilige stad te overdenken”, aldus patriarch Nourhan Manougian.

Vijf andere Kerken

Concreet stelde hij voor vijf andere kerkgemeenschappen toe te staan in de paastijd in de H. Grafkapel te vieren.

Hij doelde op de Syrische, koptische en Ethiopische christenen, die wel de Heilig Grafkerk mogen gebruiken die over de Grafkapel heen is gebouwd, en op de lutherse en anglicaanse Kerken, die nog geen gebruik kunnen maken van de meest centrale kerk van het christendom.

De Heilig Grafkapel (foto’s: AP):

[widgetkit id=”44″]

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.