<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Van den Hout wijdt diaken voor bisdom Groningen-Leeuwarden

KN Redactie 18 september 2018
image

Bisschop Ron van den Hout van Groningen-Leeuwarden wijdt zaterdag Remco Hoogma (31) tot transeunt diaken. Het gaat om de eerste wijding in drie jaar voor het noordelijke bisdom.

“De vreugde van het christelijk geloof ervaar ik als een rijk bezit in het leven. Ik voel me geroepen om dit uit te dragen onder de mensen”, aldus Hoogma in een reactie.

Roeping

De aanstaande diaken komt uit Bolsward en gaat aan de slag in Sint-Nicolaasga en omgeving. Hij behaalde een bachelor Technische Bedrijfskunde en een master International Economics & Business aan de Rijksuniversiteit Groningen. De roeping voor het priesterschap groeide, waarna hij begon met een theologie- en filosofiestudie aan de Katholieke Universiteit in Tilburg en aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana in Rome.

Eerste wijding in drie jaar

In 2015 wijdde de toenmalige bisschop van Groningen-Leeuwarden, mgr. Gerard de Korte, kluisbroeder en KN-columnist Hugo Beuker tot transeunt diaken. In datzelfde jaar werd de heremiet priester en ontvingen twee andere transeunt diakens de priesterwijding in het noordelijk bisdom.

De wijding tot diaken betekent dat iemand toetreedt tot de clerus van de katholieke Kerk, die verder bestaat uit priesters en bisschoppen. De diaken mag catechese geven, preken en voorgaan in vieringen van doop, huwelijk of uitvaart. De Eucharistieviering, ziekenzalving bij stervenden en ernstig zieken, en het horen van de biecht zijn voorbehouden aan priesters.

Transeunt

Het zogeheten ‘transeunt diakenschap’ (overgangsdiakenschap) is een opstap naar het priesterschap en betekent dus ook de keuze voor een celibatair leven.

De diakenwijding door bisschop Ron van den Hout begint om 11.00 uur in de Bonifatiuskerk te Leeuwarden. De priesterwijding van Remco Hoogma staat gepland voor 18 mei 2019, in de St.-Jozefkathedraal te Groningen. (KN/Bisdom Groningen-Leeuwarden)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.