<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Dolenthousiaste jongeren verwelkomen paus bij de WJD

KN Redactie 28 juli 2016
image
Een immense menigte dolenthousiaste jongeren begroet de paus bij zijn aankomst in Blonia Park, Krakau (Foto: Selina De Maeyer)

In een kleurrijke zee van vlaggen en regenjassen is paus Franciscus vanavond ondergedompeld in het warme bad dat de Wereldjongerendagen heet. “Heer, lanceer ons op dit avontuur van barmhartigheid!”

Na dagen van warm en benauwd weer, begon het vandaag in Krakau te regenen. Dat ging ook bij het welkom van de paus helaas gestaag door. De wachtende jongeren in Blonia Park lieten er zich echter allesbehalve door ontmoedigen. Ze zingen en dansen dat het een lieve lust is.

De tram van de paus

Groot gejuich barst om 17.00 uur los als ze degene waar ze op wachten op de grote schermen zien verschijnen. De meer dan 500.000 jongeren in het park zien hoe de paus het aartsbischoppelijk paleis verlaat en de sleutels van de stad ontvangt van de burgemeester van Krakau.

Daarna stapt hij in een speciale geel-witte tram waar een groep gehandicapten op hem wacht. Zij worden stuk voor stuk door hem gezegend en reizen met hem mee naar Blonia Park. Duizenden mensen staan langs de route.

Moeilijke wereld

Het is rond half zes als de menigte in het park echt opveert. De paus legt een korte route over het veld af en wordt met enorm enthousiasme ontvangen op het podium. Daar wordt hij welkom geheten door kardinaal Dziwisz, de aartsbisschop van Krakau.

“We leven in een moeilijke wereld, geraakt door conflicten en geweld”, zegt hij tegen de paus, met het terreurgeweld van de laatste weken ongetwijfeld in gedachten. “Wij willen een meer menselijke en meer solidaire wereld bouwen. Heilige Vader, versterk ons geloof en onze hoop”, zo vraagt hij de paus.

Johannes Paulus II

Franciscus ontvangt dan uit de handen van een aantal jongeren zijn eigen pelgrimsrugzak, zodat hij nu officieel een deelnemer van de WJD is. Aan het einde van het programma richt hij zich zelf tot de uitbundige menigte jongeren.

Als hij St-Johannes Paulus II bedankt die “als eerste kwam met het idee voor deze bijeenkomsten” barst er een groot gejuich los. “Vanuit zijn plek in de hemel is hij bij ons en ziet hij jullie allemaal”, houdt hij de jongeren voor.

Jongeren met ‘vroegpensioen’

De paus vertelt hen verder dat hij in zijn jaren als bisschop heeft geleerd “dat er niets mooiers is dan het enthousiasme, de toewijding, het vuur en de energie waarmee zo veel jonge mensen hun leven leven”. Daarom doet het hem pijn, zegt hij, als hij jongeren ziet die met “vroegpensioen” zijn gegaan.

“Het is storend om jonge mensen de beste jaren van hun leven te zien verkwanselen en hun energie verspillen door achter verkopers van valse illusies aan te rennen.” Maar, zegt Franciscus, “ik ben er van overtuigd dat er vandaag onder jullie niemand zo is”. “Zijn jullie in staat om te dromen?” vraagt hij de jongeren. En ook tot drie maal toe: “Geloven jullie dat er dingen kunnen veranderen?”. Met een luidkeels ‘ja’ wordt er geantwoord.

Cadeau van de Vader

Jullie jongeren, zegt Franciscus, “zijn hier om elkaar te helpen, want we willen het beste van onszelf niet laten ontnemen”. Hij vraagt de menigte: wat willen jullie? “Lege sensaties of de kracht van de genade?” Er is een weg, zegt hij, en die kun je niet kopen of verkopen, maar hij is een persoon, en Hij leeft. Zijn naam is Jezus Christus.” Een oorverdovend gejuich stijgt op uit de massa. “Jezus is een gave”, benadrukt de paus. “Een cadeau van onze Vader.”

En Hij, zegt Franciscus, “zet ons aan om omhoog te kijken en groots te dromen”. Voor sommigen is het moeilijk om dit te doen, omdat ze bang zijn te vallen. Maar, zegt de paus, ook “ik ben zwak, ik doe vaak mijn best, maar vaak val ik”. Het was een stukje dat niet in de officiële tekst van de persdienst stond en dat Franciscus, wellicht denkend aan zijn val eerder die middag in Czestochowa, spontaan toevoegde.

Kijk omhoog naar de hand van Jezus

Maar als je op de grond ligt, “kijk dan een beetje omhoog en daar is de hand van Jezus”. “Wie Jezus verwelkomt, leert lief te hebben zoals Jezus dat doet. “ Franciscus vraagt de jongeren: “Willen jullie een compleet leven? Begin dan door jezelf te laten emotioneren, want geluk wordt geweven en bloeit op in barmhartigheid”, zo verwijst hij naar het thema van de WJD.

Avontuur van barmhartigheid

Dat is het antwoord van Jezus, benadrukt de paus: “Barmhartigheid. Barmhartigheid heeft altijd een jong gezicht.” Laten we dus allemaal samen aan de Heer vragen, zegt Franciscus tot slot: “Lanceer ons op dit avontuur van barmhartigheid!”

Met die woorden gaan de jongeren samen met de paus op weg naar de laatste drie dagen van deze WJD. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.