<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Door Nederlanders vermoorde Brazilianen heiligverklaard

KN Redactie 22 april 2017
image
Priesters Andrea de Soveral, Ambrogio Francesco Ferro en de leek Matteo Moreira (Foto: cleofas.com.br)

Paus Franciscus verklaart in oktober dertig Braziliaanse martelaren heilig die door Nederlandse Calvinisten in het jaar 1645 werden gemarteld en vermoord.

Het gaat om diocesane priesters Andrea de Soveral, Ambrogio Francesco Ferro, de leek Matteo Moreira en 27 andere gelovigen, die in het door Nederland bezette Brazilië, weigerden zich te bekeren tot het Calvinisme.

Fatimazienertjes

Het nieuws werd bekend gemaakt tijdens het consistorie van afgelopen donderdag. Dit is een vergadering waarbij de paus met de kardinalen belangrijke zaken bespreekt omtrent het bestuur van de katholieke Kerk.
Tijdens het consistorie maakte de paus ook bekend dat Jacinta en Francisco Marto, de twee herderskinderen aan wie Maria is verschenen in Fatima, op 13 mei heilig zullen worden verklaard.

Nederlandse bezetting

Van 1630 tot 1654 was een deel van noordoostelijk Brazilië in Nederlandse handen. Met grof geweld werd de bevolking onder druk gezet om het katholieke geloof af te zweren en calvinist te worden. Zo werden op 16 juli 1645 de Braziliaanse jezuïet Andrea de Soveral tijdens de Mis samen met 69 andere gelovigen door Nederlandse soldaten vermoord. De moord vond plaats in Cunhau, een stad in het Noordoosten van Brazilië.

Hart uitgerukt

Enkele maanden later, op 3 oktober 1645, werden in de plaats Natal pastoor Ambrogio Francesco Ferro en andere gelovigen ontvoerd en met nog meer wreedheid gemarteld en vermoord. Hoewel meerdere katholieke gelovigen werden omgebracht, bedraagt een officiële lijst dertig namen, waaronder ook de naam van de leek Matteo Moreira. De boer werd via zijn rug levend zijn hart uitgerukt. De laatste woorden voor hij stierf waren “geprezen zij het Allerheiligst Sacrament”.

Mexicaanse martelaren

De dertig Braziliaanse martelaren werden op 5 maart 2000 door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Op 15 oktober volgt hun heiligverklaring, waarbij ook drie Mexicaanse jongens die in 1527 als martelaar stierven voor hun geloof in Christus, dezelfde eer zullen krijgen. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.