fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Duitse kardinaal: ‘geen basis’ voor ‘oecumenische Mis’

KN Redactie 4 november 2017
image
Kardinaal Woelki

Er is “geen basis” voor een zogenoemde ‘oecumenische Mis’. Dat zegt de aartsbisschop van Keulen, kardinaal Rainer Maria Woelki, volgens de Catholic Herald.

De reden is dat katholieken en protestanten “het niet eens zijn over de centrale zaken” rond de Eucharistie.

Werkelijk Lichaam en Bloed van Christus

In een interview met de Koelner Express legde de kardinaal uit dat voor katholieken de Eucharistie werkelijk het Lichaam en Bloed van Christus is, onder de getranssubstantieerde gedaanten van brood en wijn. Protestanten kijken daar anders tegen aan.

De werkelijke aanwezigheid van Christus in het sacrament is voor katholieken een “onweerlegbare zekerheid”, zei de kardinaal. Zolang deze verschillen bestaan, kan er volgens Woelki geen sprake zijn van een gemeenschappelijke viering van de Eucharistie.

Geruchten over ‘oecumenische Mis’

De uitspraken van de kardinaal komen op een moment dat er geruchten gaan dat Vaticaanse medewerkers in het geheim aan een door protestanten en katholieken gemeenschappelijk te vieren ‘oecumenische Mis’ zouden werken.

Het Vaticaan heeft nog niet op de geruchten gereageerd. Wel voerde The Australian een anonieme bron op, die zei de geruchten niet te geloven. Ook voegde de bron toe dat katholieken in een dergelijke viering, als die zou bestaan, niet te communie zouden kunnen gaan.

‘Geen deel van wat voor Vaticaanse commissie ook’

De Italiaanse liturgist Andrea Grillo, die in een artikel in First Things werd genoemd als een van de mensen die aan de ‘oecumenische Mis’ zouden werken, heeft dit tegenover de Catholic Herald ontkend.

Hij schreef in reactie op vragen onder meer: “Met betrekking tot de ‘geruchten’, wil ik benadrukken dat ik geen deel uitmaak van wat voor Vaticaanse commissie ook. Ik geef les, studeer en publiceer: dat zijn mijn enige activiteiten.” (CH/kath.net)