fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Eerste Litouwse martelaar zaligverklaard

KN Redactie 26 juni 2017
image
Aartsbisschop Teofilo Matulionis (foto: internet)

In de Litouwse hoofdstad Vilnius is zondag voor het eerst een martelaar uit het Sovjettijdperk zaligverklaard.

In zijn angelustoespraak zondag prees de paus Matulionis als een “vastberaden verdediger van de Kerk en van de menselijke waardigheid.” De bijna 90-jarige bisschop was gedood uit “haat jegens het geloof”, aldus de paus.

‘Gebouwd op martelaren’

Bij de plechtigheden was ook secretaris-generaal Duarte Da Cunha van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties CCEE aanwezig. Europa is “gebouwd op het bloed van de martelaren”, zei hij in een eerder gepubliceerde verklaring. Matulionis wees op de “noodzaak de godsdienstvrijheid te beschermen.” Mensen zoals hij verdedigden de waarden waarop Europa is gefundeerd. Tot de CCEE-delegatie behoorden ook de voorzitter kardinaal Angelo Bagnasco, vice-president kardinaal Vincent Nichols en aartsbisschop Stanislaw Gadecki.

Veroordelingen

Teofilo Matulionis werd in 1873 in Kudoriskis geboren. Als hulpbisschop van het aartsbisdom Minsk-Mohilev werd hij in 1930 veroordeeld tot tien jaar werkkamp op de Solovetsky eilanden in de Witte Zee. Na drie jaar werd hij ziek en uitgeput vrijgelaten. Na de bezetting van Litouwen door het Rode Leger in 1944 leefde hij van 1946 tot 1956 in interneringskampen, daarna onder huisarrest. In februari 1962 ontving hij, hoewel hij zijn werk niet kon doen, de titel van aartsbisschop; Op 20 augustus van hetzelfde jaar stierf hij onder mysterieuze omstandigheden.

Dubbele première

Bij de zaligverklaring waren niet alleen veel gelovigen uit Litouwen zelf, maar ook uit de buurlanden. Daarnaast waren er ook Litouwse emigranten. De zaligverklaring was een dubbele première: Het was de eerste zaligverklaring op Litouwse grond en de eerste zaligverklaring van een geloofsgetuige uit het communistische tijdperk.

Radicale toewijding

De voorzitter van de Litouwse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Gintaras Grusas, sprak over de “radicale toewijding” van bisschop Matulionis “om tegen elke prijs de waarheid te zoeken”. Dat is een “aantrekkelijke boodschap voor de jeugd van vandaag”. Voorafgaand aan de zaligverklaring werd in Vilnius een tweedaags jeugdfestival gehouden.
Grusas roemde het dat Matulionis zijn hele leven “vrede, vertrouwen en vriendelijkheid” had betoond, “zelfs tegenover zijn vervolgers”. (KN/KNA)