<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Egypte: grootste kerk van het Midden-Oosten geopend

KN Redactie 7 januari 2019
image
Egyptische kerken, zoals de katholieke Sint-Jozefkerk in Cairo, zijn vooral in de kerstperiode streng beveiligd. Zondag werd onder zware bewaking de afgeronde koptische Christus-geboorte kathedraal ingehuldigd. (CNS photo/Mohamed Abd El Ghany, Reuters)

In Egypte is zondag de grootste kerk van het Midden-Oosten ingehuldigd. De koptische Geboorte van Christus-kathedraal ligt 45 kilometer van de hoofdstad Cairo en biedt ruimte aan ruim achtduizend gelovigen. Vorig jaar vond op dezelfde feestdag voor het eerst een Mis plaats in het nog niet afgeronde complex. 

De kathedraal werd ter gelegenheid van het koptische Kerstfeest op 6 januari ingehuldigd. Na de opening, waarbij ook de koptische paus Tawadros II aanwezig was, volgde een Mis. Ook de Egyptische president al-Sisi woonde de opening bij. “We zijn één en zullen één blijven”, verklaarde al-Sisi, die op dezelfde dag een nieuwe moskee inhuldigde. De Al-Fattah Al-Aleem-moskee biedt bijna twee keer zoveel ruimte als de kathedraal.

Tijdens de opening werd een speciale videoboodschap uitgezonden van de paus. Franciscus bad om vrede en voorspoed voor Egypte en dankte de koptische christenen voor hun getuigenis van geloof en liefde, waaronder ook het martelaarschap.

Aanslagen

Na het aftreden van de voormalige president Mohammed Morsi in 2013 brak een golf van geweld uit tegen christenen in Egypte, die regelmatig doelwit zijn van terroristische aanslagen door islamitische fundamentalisten. Vooral in 2016 en 2017 waren christenen het slachtoffer van een reeks gewelddadige aanslagen.

Al-Sisi zegt zich in te zetten voor het beschermen van christenen tegen moslimfundamentalisten. Afgelopen oktober werd zeventien mensen door een militaire rechtbank ter dood veroordeeld vanwege betrokkenheid bij terroristische aanslagen. In 2016 beloofde de president verwoeste kerkgebouwen te herbouwen. Onlangs legaliseerde zijn regering 168 nieuwe kerken in Egypte.

Ondanks het krachtige optreden zijn christenen nog steeds het slachtoffer van islamitische radicalen. Op zaterdag overleed een politieagent toen in een koptische kerk een bom ontplofte die hij onschadelijk wilde maken. Op 2 november werd ten zuiden van Cairo een bus met christelijke pelgrims aangevallen. Daarbij kwamen minstens tien inzittenden om het leven. Verschillende anderen raakten gewond.

Nieuwe kerken

De laatste jaren zijn verschillende kerken gebouwd in het overwegend islamitische Midden-Oosten. Op 4 januari werd een kerk ingehuldigd in Qatar. In het Golfstaatje Bahrein werd in april begonnen met de bouw van een kerk met tweeduizend zitplaatsen. De kathedraal wordt de tweede katholieke kerk in het bijna geheel islamitische Bahrein.

De koptische Geboorte van Christus-kathedraal werd een jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen, op 6 januari 2018. Ook toen waren zowel paus Tawadros II als president al-Sisi aanwezig. De bouwwerkzaamheden waren toen nog niet afgerond.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.