fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Egyptische groot-moefti veroordeelt aanslagen op christenen

KN Redactie 4 januari 2018
image
De kerk in Helwan, kort na de aanslag. (Foto: AP)

De groot-moefti van de Al-Ahzar Universiteit in Egypte, Ahmed al-Tayeb, heeft “in de sterkste bewoordingen” de recente aanslagen op koptische christenen veroordeeld.

Het hoofd van de belangrijkste soennitische universiteit riep de Egyptische moslims op Kerstmis te vieren om hun solidariteit met de christenen uit te drukken. De koptische Kerk viert Kerstmis op 7 januari.
“Heel het Egyptische volk is geroepen om deze kwalijke samenzwering te weerstaan”, aldus al-Tayeb.

Aanval

Op 29 december vielen gewapende mannen een koptisch-orthodoxe kerk in Helwan aan, nadat ze eerst twee koptische winkeliers hadden vermoord. Daarbij vielen tien doden, onder wie twee politieagenten die de kerk bewaakten. Volgens de Egyptische staatsmedia werd één aanvaller gedood en een tweede gearresteerd. Op oudejaarsavond werden in een andere voorstad van Caïro twee broers vermoord omdat ze alcohol verkochten. Een derde broer raakte ernstig gewond.

Vertrouwen

Paus Tawadros II, het hoofd van de Koptisch Orthodoxe kerk, veroordeelde “het verraad en de lafheid van het kwaad dat achter dit pijnlijke incident schuilt”.
Hij betuigde zijn medeleven aan de families van de vermoorde kerkgangers en de omgekomen agenten en sprak zijn vertrouwen uit in het vermogen van het land om de “duistere, gewelddadige en gewetenloze krachten te verslaan”.

Teken

Kardinaal Kurt Koch, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de bevordering van de Christelijke Eenheid, veroordeelde de aanval. “Het teken dat christenen aan de wereld kunnen geven, is dat van een groot geloof, een keuze voor een leven dat in het mysterie van Christus geleefd wordt”, aldus Koch. Ten aanzien van de vervolgde koptische christenen, zei hij dat “we veel van deze gelovigen kunnen leren.” (KN/CWN)