fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘EU, stel mensenrechten voorop bij samenwerking Cuba’

KN Redactie 12 december 2016
image
EU-commissaris Mogherini (r) en de Cubaanse minister van buitenlandse zaken Rodriguez Parrilla na het tekenen van de overeenkomst.(Foto: AP)

De EU dient de mensenrechten voorop te stellen bij de samenwerkingsovereenkomst met Cuba.

Maandag tekenden de EU Hoge Commissaris voor buitenlandse zaken en veiligheid Federica Mogherini en de Cubaanse minister Bruno Rodriguez Parrilla een samenwerkingsovereenkomst.

‘Echt keerpunt’

De overeenkomst voorziet in een nieuw juridisch raamwerk voor de relatie tussen de EU en Cuba.
Na de ondertekening zei Mogherini dat er “een echt keerpunt” is bereikt in de wederzijdse relaties. “Samen gaan we op weg naar een nauwere en meer constructief partnerschap.”

Blijven noemen

Hoewel mensenrechten wel worden genoemd in de overeenkomst roept Christian Solidarity Worldwide de EU op deze een belangrijke rol te laten spelen op alle samenwerkingsterreinen met de socialistische dictatuur.

Aanhoudende schendingen

CSW bericht al jaren over de aanhoudende mensenrechtenschendingen in het land, waaronder ernstige inbreuken op de vrijheid van godsdienst en geweten.

Door overheid en partij

Die worden vooral begaan door overheidsfunctionarissen en het bureau godsdienstzaken van de communistische partij. Het gaat onder meer om de vernietiging en in beslagname van kerkelijke gebouwen en –eigendommen, twijfelachtige detentie en andere vormen van vervolging.

Feiten spreken tegen

Volgens CSW wordt de verwachting van velen dat het regime zich soepeler opstelt gelogenstraft door de feiten.
De organisatie dringt er daarom bij de EU op aan de mensenrechten blijvend ter sprake te brengen. (KN)