<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Fatimabeeld bij VN

KN Redactie 2 mei 2017
image
Foto: USAID ccby

Een dag voor het eeuwfeest van de Mariaverschijningen in Fatima zal een kopie van het Fatimabeeld enkele uren het VN-hoofdkwartier in New York bezoeken.

Het is de tweede keer dat het beeld bij de VN is. De eerste keer was in 1952.

‘Boodschap nog dezelfde’

“Zoals zij door haar verschijningen aan de drie herderskinderen naar de wereld kwam (…) komt zij ‘opnieuw’ om de mensen te herinneren dat de boodschap nog steeds dezelfde is, dat vrede, hoop en solidariteit mogelijk zijn door het plan van de hemel”, zegt Johnette Benkovic, stichtster en voorzitter van de ‘Women of Grace’ van de katholieke tv-zender EWTN.

Miljoenen pelgrims

Tussen 13 mei en 13 oktober verscheen Maria zes keer aan drie herderskinderen waarin zij vroeg om gebed, bekering en boete.
De authenticiteit van de verschijningen werd in 1930 officieel door de katholieke Kerk erkend. Sindsdien wordt de bedevaartplaats jaarlijks door miljoenen pelgrims bezocht, onder wie de pausen Paulus VI, Johannes Paulus II en Benedictus XVI.

Heiligverklaring

Paus Franciscus zal in Fatima op 13 mei het eeuwfeest van de verschijningen herdenken. Daarbij zal hij de jongste twee zienertjes heilig verklaren. Voor de oudste van de drie, Lucia dos Santos (1907-2005), loopt een zaligverklaringsproces.

‘Blijvend relevant’

Tijdens de twee uur durende bijeenkomst bij de VN zullen zowel de Portugese ambassadeur als de permanente waarnemer van het Vaticaan bij de VN spreken.
“De bijeenkomst zal vooral gericht zijn op de blijvende relevantie van de boodschap van vrede van Fatima”, aldus Roger Landry, die als priester verbonden is aan de Vaticaanse delegatie bij de VN.

Rol van de vrouw

“Wij leven in spannende tijden en de boodschap van de Heilige Moeder voor de wereld is meer relevant en belangrijk dan ooit”, aldus Johnette Benkovic. Zij zal spreken over “Maria, de waardigheid van vrouwen en de rol van vrouwen in de bevordering van een cultuur van dialoog, meditatie en het stichten van vrede”.
Zij wijst erop dat Maria een belangrijke rol speelt in de drie monotheïstische wereldgodsdiensten. “Maria is een Joodse vrouw, vereerd door christenen en gerespecteerd door moslims.” (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.