fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Fatimazieners Jacinta en Francisco op 13 mei heilig

KN Redactie 21 april 2017
image
De zienertjes van Fatima, van links naar rechts Lucia, Francisco en Jacinta. (Foto: wikipedia.org)

Paus Franciscus zal tijdens zijn bezoek aan Fatima Jacinta en Francisco Marto heilig verklaren, de twee herderskinderen aan wie Maria daar is verschenen.

Dat werd gisteren officieel bekend gemaakt tijdens een consistorie. Daarbij vraagt de paus toestemming aan zijn adviseurs voor verschillende heiligverklaringen. In de regel is dat slechts een formaliteit.

Hoogtepunt

De heiligverklaring wordt gezien als het hoogtepunt van het pausbezoek aan Fatima. De paus reist op 12 en 13 mei naar het bedevaartsoord voor het eeuwfeest van de Mariaverschijningen.

Op 13 mei 1917 verscheen de Heilige Maagd in het Portugese dorp aan drie herderskinderen, Francisco Marto (9), zijn zusje Jacinta (7) en hun nicht Lucia dos Santos (10).

Terwijl zij schapen aan het hoeden waren zagen zij een dame in het wit met een rozenkrans in de hand. Ze zou nog vijf keer aan de kinderen verschijnen, telkens op de dertiende van de maand.

Zaligverklaring door Johannes Paulus II

Francisco overleed in 1919 aan de gevolgen van de Spaanse Griep. Zij zusje Jacinta stierf het jaar daarop aan complicaties die veroorzaakt werden door dezelfde ziekte.

Op 13 mei 2000 verklaarde Johannes Paulus II hen zalig tijdens zijn bezoek aan Fatima.

Voor Lucia dos Santos, die zuster werd en in 2005 op 97-jarige leeftijd overleed, loopt momenteel nog een zaligverklaringsproces. Dat werd in 2008 door paus Benedictus XVI officieel geopend en verwacht wordt dat haar zaligverklaring voor het einde van dit jaar zal plaatsvinden.

Andere heiligverklaringen

Gisteren werd ook bekend gemaakt dat binnenkort ook drie andere kinderen heilig zullen worden verklaard. Het gaat om drie Mexicaanse jongens die als martelaar stierven voor hun geloof in Christus.

Cristobal werd in 1527 door zijn eigen vader omgebracht, Antonio en Giovanni werden twee jaar later door dorpsgenoten vermoord.

‘Boodschappers van vrede’

De drie Mexicaanse kinderen worden op 15 oktober in Rome heilig verklaard. Tijdens het consistorie van gisteren benadrukte kardinaal Angelo Amato het feit dat er binnenkort vijf jonge mensen heilig zullen worden verklaard.

Hij noemde dat van grote betekenis, juist in deze tijd, “waarin de kleinen zo vaak worden uitgebuit en tot handelswaar worden gemaakt”.

Deze toekomstige heiligen, zei de kardinaal, “zijn getuigen van waarheid en vrijheid” en “boodschappers van vrede”. (KN/VI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.