fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nieuw boek Benedictus XVI: over ‘homolobby’, terugtreden, paus Franciscus en meer

KN Redactie 2 juli 2016
image
Benedictus XVI en journalist Peter Seewald begroeten elkaar. In september verschijnt het vierde interviewboek dat de twee samen maakten. (Screenshot: YouTube.com - Rome Reports in English

[MET FILMPJE] In een nieuw interviewboek spreekt emeritus-paus Benedictus XVI over zijn aftreden, de verkiezing van paus Franciscus en zijn uitdagingen in het besturen van de Kerk – waaronder problemen met een “homolobby” in het Vaticaan.

Het boek, dat op 9 september verschijnt, is de uitkomst van een lang interview dat journalist Peter Seewald met de emeritus-paus had. Het is de eerste keer dat er dergelijke ‘memoires’ van een voormalige paus verschijnen.

Het leven van Joseph Ratzinger

In Final Conversations, ‘Laatste gesprekken’, komt het hele leven van Joseph Ratzinger aan bod, van zijn kindertijd via zijn jeugd onder het naziregime tot aan zijn werk in het Vaticaan, inclusief zijn jaren als paus.

De Italiaanse krant Corriere della Sera verkreeg de rechten om passages uit het boek te mogen publiceren. In een vrijdag verschenen artikel ging het dagblad op een aantal zaken in.

‘Homolobby’ en bestuur Kerk

Benedictus erkent volgens de krant dat er tijdens zijn pontificaat een “homolobby” in het Vaticaan bestond. Daarbij zouden slechts vier of vijf mensen betrokken zijn en de emeritus-paus denkt dat hij hun pogingen Vaticaans beleid te beïnvloeden, verslagen heeft.

Ook zegt Benedictus te beseffen dat hij de beslistheid miste om tot effectief bestuur te komen. Hij bevestigd dat hij onder Sint-Johannes Paulus II verschillende keren zijn ontslag indiende, maar op verzoek van de Poolse paus aanbleef.

Terugtreden en verkiezing paus Franciscus

Over zijn terugtreden als paus merkt hij op dat niemand hem daartoe onder druk heeft gezet. Slechts zeer weinigen wisten volgens Benedictus van zijn voornemen voordat hij het in een toespraak bekendmaakte.

Dat kardinaal Jorge Bergoglio tot zijn opvolger werd gekozen, verraste de emeritus-paus, die verwacht had date en van enkele andere kardinalen paus zou worden. Zijn tweede reactie was echter vreugde, aldus Benedictus, vanwege zijn hoge achting voor de Argentijnse prelaat.

Benedictus en Franciscus

Onlangs nog, bij een bijeenkomst voor zijn 65-jarig priesterjubileum, dankte Benedictus Franciscus voor diens “goedheid”. Franciscus op zijn beurt omschreef kort daarvoor de emeritus-paus in een voorwoord bij een bundel met preken van diens hand als een man “die de heiligheid belichaamt”.

Dagboek vernietigen

Als paus, zo vertelt Benedictus, hield hij steeds een dagboek bij. Hij is echter van plan dat te vernietigen, al erkent hij dat historici de aantekeningen als een “gouden kans” zouden zien.

Eerdere boeken Seewald en Ratzinger

Het interview met Seewald vond kort na het van kracht worden van Benedictus’ aftreden plaats. De twee werkten drie keer eerder samen voor een interviewboek.

Licht van de wereld verscheen in 2010, tijdens Benedictus’ pontificaat. Zout der aarde (1997) en God en de wereld (2002) verschenen toen toenmalig kardinaal Joseph Ratzinger aan het hoofd stond van de Congregatie voor de Geloofsleer. (CC)

Emeritus-paus Benedictus XVI vierde onlangs zijn 65-jarig priesterjubileum. Het artikel hierover van KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo is hier te lezen.