<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

´Gaat paus Franciscus het in Krakau met JPII goedmaken?´

KN Redactie 24 juli 2016
image
Was de combi-heiligverklaring van Johannes XXIII met Johannes Paulus II - twee ongelijke grootheden - een poging de betekenis van de laatste minder te laten schijnen?

Het is een publiek katholiek geheim. Paus Franciscus zou niet zo warm lopen voor zijn voorganger, de inmiddels heilig verklaarde paus Johannes Paulus II.

Toch wordt door velen aan diens naam ´De Grote´ toegevoegd, vanwege zijn immense historische betekenis, niet alleen voor de Kerk maar voor heel de wereld.

Loopje

Maar het was toch paus Franciscus die zijn voorganger in 2014 heilig verklaarde? Ja, dat klopt, schrijft de Canadese priester en hoofdredacteur van Convivium Magazine, Raymond J. de Souza, in The Catholic Herald. Maar dat is het hem juist: de paus-jezuïet deed dat tegelijk met de heiligverklaring van Johannes XXIII, die niet eens het benodigde tweede wonder had. Franciscus versnelde echter diens heiligverklaring en nam een loopje met de voorwaarden om maar vooral de combi met JPII te kunnen maken. Het is door velen aangevoeld als een poging het belang van de Poolse paus te relativeren. “En als er ooit een eigentijdse Zaak was die als het ware een solo canonisatie verdiende, dan was het wel die van JPII”, aldus De Souza.

Koeltjes

De heiligverklaring zelf zou paus Franciscus tamelijk afgemeten verricht hebben, ondanks de overweldigende belangstelling. De aanwezige aartsbisschop van Krakau, kardinaal Dziwisz, die bijna veertig jaar persoonlijk secretaris van JPII was geweest, kreeg geen woord van dank, hoewel de dag samenviel met zijn 75ste verjaardag. Volgens De Souza zijn JPII-enthousiasten sindsdien koeltjes over de huidige paus.

Weloverwogen dubbelzinnigheid

“Die relatie zou opwarmen, maar eerder op een explosieve dan aanhankelijke wijze”, aldus De Souza. Hij doelt op het proces van de gezinssynodes “dat als kennelijk doel had het onderricht van de H. Johannes Paulus II in Familiaris Consortio omver te werpen. Toen dat doel ondanks twee jaar proberen niet de steun van de bisschoppensynode kreeg, bracht paus Franciscus maar Amoris Laetitia uit, dat niet zozeer Familiaris Consortio omverwerpt – er zit veel te veel weloverwogen dubbelzinnigheid in om die interpretatie overeind te houden – als wel de visie van Veritatis Splendor, de encyliek uit 1993 van JPII over het morele leven.”

Gastheer

Er is alle reden voor paus Franciscus om de breuk die hij met JPII heeft laten ontstaan, weer te helen. Zijn gang naar Krakau biedt daarvoor een prachtige kans, aldus De Souza. Want daar zal kardinaal Dziwisz de gastheer zijn, bij een gebeurtenis die zonder Johannes Paulus II en het bevrijde Polen niet mogelijk was geweest. (KN/The Catholic Herald)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.