fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Geen ontmoeting paus met kardinalen voor consistorie

KN Redactie 18 november 2016
image
(Foto: AP)

Tegen de gewoonte in houdt paus Franciscus voorafgaand aan het consistorie van morgen geen ontmoeting met de in Rome aanwezige kardinalen.

Dat meldt de National Catholic Register. Tijdens de twee eerdere momenten waarop paus Franciscus nieuwe kardinalen creëerde, in februari 2014 en februari 2015, trok hij steeds twee dagen uit voor een dergelijke ontmoeting.

Adviseurs en pauskiezers

De kardinalen zijn de naaste adviseurs van de paus. Bovendien kiezen de kardinalen onder de tachtig jaar na het overlijden van een paus diens opvolger. In het consistorie van zaterdag ontvangt onder anderen aartsbisschop Jozef De Kesel van Mechelen-Brussel de rode kardinaalshoed.

Hoewel ongebruikelijk, is het niet de eerste keer dat een paus de ontmoeting niet houdt. Paus Benedictus XVI deed dat eerder in november 2012, voorafgaand aan het laatste consistorie waarin hij kardinalen creëerde. De andere vier keer dat hij geestelijken tot het kardinalaat verhief, hield hij de ontmoeting wel.

Geen reden gegeven

Vaticanist Marco Tosatti van La Stampa merkt op dat het Vaticaan geen reden voor Franciscus’ beslissing heeft gegeven. Vaticaans woordvoerder Greg Burke reageerde niet op een vraag van de NCR naar de redenen voor het besluit.

Brief kardinalen over Amoris Laetitia

Volgens Tosatti heeft de brief waarin vier kardinalen om opheldering rond Amoris Laetitia vroegen, mogelijk een rol gespeeld.

Die was nog niet openbaar gemaakt toen de paus besloot de ontmoeting niet te houden, maar, beweert Tosatti, de vragen zouden “opnieuw ingediend” zouden worden tijdens de vergadering voor het consistorie.

En “niet alleen door de ondertekenaars van het verzoek om opheldering, maar misschien ook door andere kardinalen” die “een beslissend woord van de paus” willen. Dat, voegt de vaticanist toe, is iets dat de paus waarschijnlijk “liever vermijdt”.

Zaterdag in de Sint-Pieter

Het consistorie waarin zeventien nieuwe kardinalen worden gecreëerd begint zaterdag om 11.00 uur in de Sint-Pieter.