<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gemeente Eindhoven in de clinch met parochie om ‘toegankelijkheid’ kerk ‘voor iedereen, inclusief homo’s’

KN Redactie 1 december 2016
image
De Catharinakerk is eigendom van de gemeente Eindhoven. Die wil de restauratie van het orgel alleen betalen als de parochie over een nieuwe gebruikersovereenkomst wil onderhandelen. (Foto: wikipedia.org - CCBY Robert de Greef)

De gemeente Eindhoven wil restauratiekosten voor een kerk waarvan zij de eigenaar is, alleen betalen als er een nieuwe huurovereenkomst komt. Volgens het college van Burgemeester en Wethouders gaat het om “een aanpassing aan de huidige tijd” waarmee de kerk “voor iedereen toelaatbaar wordt (inclusief bijvoorbeeld homo’s)”.

Dat blijkt uit diverse berichten van het Eindhovens Dagblad. Het college van B&W stuurde hierover begin november een brief aan de Eindhovense gemeenteraad.

‘Toegankelijkheid van gebruikers’

Daarin stelt het dat de huidige overeenkomst niet alleen de “gebruiksmogelijkheden” van de Catharinakerk zou beperken, maar “ook de toegankelijkheid van gebruikers. Een aanpassing aan de huidige tijd, waarin scheiding tussen kerk en staat wordt gerealiseerd, en hiermee de kerk voor iedereen toelaatbaar wordt (inclusief bijvoorbeeld homo’s), is voor ons een voorwaarde”.

Reactie pastoor Wilmink

Pastoor-deken René Wilmink reageerde in diezelfde krant verbaasd. “Het grootste deel van de tijd kan iedereen de Catharinakerk binnenlopen. Er vinden zoveel activiteiten plaats: exposities, de oecumenische evensong, Muziek in de Cathrien. Ja, er zijn ook twee Eucharistievieringen per week, het is tenslotte een kerk. En hoe die worden ingevuld, daar gaan wij over, niet de gemeente. Als ik de raadsinformatiebrief lees krijg ik de indruk dat juist zij zich niet wil houden aan de scheiding van kerk en staat.”

Ondertoon

Wilmink is niet te spreken over de ondertoon die de brief volgens hem bevat als zou homo’s nu de toegang geweigerd worden. “Denkt de wethouder (D66-wethouder Schreurs van Monumentenzorg – red.) dat ik bij de deur sta en iedereen vraag: ‘Hoe zit dat met jou? Toen in Eindhoven Roze Zaterdag werd gevierd, waren we in gesprek met de organisatie over een roze mis. Men koos toen voor de Paterskerk, maar dat kwam dus niet omdat wij tegen waren.”

Ook in het verwijt van de gemeente dat er sinds zijn aantreden in Eindhoven incidenten zijn geweest, herkent Wilmink zich niet. “Toen ik kwam, speelde er ook al van alles”, zegt hij tegen Trouw.

Kamervragen SGP

Onder meer de fracties van ChristenUnie en Partij van de Arbeid in de Eindhovense gemeenteraad zijn kritisch over het optreden van het college.

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de minister Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) en Bussemaker (PvdA, Onderwijs) over de zaak.

‘Om niet’ in gebruik

De Catharinakerk werd in 1974 voor één gulden aan de gemeente Eindhoven verkocht. In de gebruikersovereenkomst werd volgens het ED afgesproken dat de parochie de kerk in ieder geval tot 2024 ‘om niet’ in gebruik gegeven krijgt.

De benodigde restauratie betreft het orgel en een muur daarachter. De kosten bedragen naar schatting drie ton, stelt de gemeente. Een volledig restauratieplan voor de kerk zou bovendien nog eens zeventigduizend euro extra kosten. (ED/Trouw)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.