<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Gendervoorvechtster’ is nieuwe Italiaanse onderwijsminister

KN Redactie 14 december 2016
image
De nieuwe premier Gentiloni spreekt het Huis van Afgevaardigden toe. Rechts vooraan de nieuwe minister van Onderwijs, Valeria Fedeli. (Foto: AP)

Valeria Fedeli van de Democratische Partij (PD) is de nieuwe minister van onderwijs in Italië. Fedeli, die bekend staat als voorvechtster van de genderideologie, maakt deel uit van de nieuwe Italiaanse regering onder leiding van de nieuwe premier Paolo Gentiloni.

Na het aftreden van premier Matteo Renzi op 5 december werd onder leiding president Sergio Mattarella aangestuurd op een nieuwe regering die de periode tot de parlementsverkiezingen in 2018 moet volmaken. Gentiloni trad maandag aan.

‘Zoveelste belediging’

“De benoeming van Fedeli, die voorstander is van de genderideologie, kan niet anders dan beschouwd worden als de zoveelste belediging aan de mensen van Family Day”, stelt Massimo Gandolfini, voorzitter van het Comitato difendiamo i nostri figli (‘Comité ter bescherming van onze kinderen’).

In juni 2015 en januari 2016 organiseerde het comité een demonstratie in Rome tegen de regering van Renzi, die geregistreerd partnerschap voor homo’s mogelijk wilde maken en de genderideologie wilde invoeren op Italiaanse scholen. Hierbij waren volgens schattingen in totaal meer dan twee miljoen mensen aanwezig.

‘Provocerende toon tegen de gezinnen’

“De keuze voor Fedeli heeft een duidelijk provocerende toon, zo niet een toon van wraak, tegen de gezinnen die nee hebben gestemd en een aantal gevaarlijke wetsvoorstellen blokkeerden die al op het programma stonden en die sterk gekant waren tegen het natuurlijk gezin en het recht van kinderen om een vader en een moeder te hebben”, aldus Gandolfini.

Senaat log en traag

Renzi trad begin deze maand af nadat hij zijn lot had verbonden aan de uitslag van een referendum over een aantal grondwetswijzigingen.

Het ging onder andere over modernisering van het Italiaanse politieke stelsel, door de inperking van de macht van de Senaat. Deze is in de huidige constellatie log en traag, waardoor het in Italië soms jaren duurt voordat een wet uiteindelijk wordt goedgekeurd.

Op de agenda

Tegenstanders van het referendum beweren dat de hervorming de weg vrij zou maken voor een aantal wetsvoorstellen die op de agenda stonden van de regering Renzi. Het gaat dan onder meer om het legaliseren van het homohuwelijk, het mogelijk maken van adoptie door homostellen en legalisering van softdrugs en euthanasie.

De wetsvoorstellen zouden in het nieuwe stelsel zonder al te veel problemen worden aangenomen, doordat de regerende partijen een grote rol zouden gaan spelen in de benoeming van de Senaat.

Democratisch recht

Critici stellen ook dat het nieuwe stelsel zou hebben geleid tot de inperking van het democratisch recht van de bevolking, die de senatoren niet meer direct zouden mogen kiezen.

Bijna 60% van de Italianen stemde op 4 december nee tegen de hervormingen, waarop Renzi zijn aftreden bekend maakte.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.