<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Gods samoerai’ zalig verklaard

KN Redactie 9 februari 2017
image
Takayama Ukon is de eerste individuele Japanner die zalig is verklaard.

In het Japanse Osaka is dinsdag tijdens een heilige Mis de samoerai Justo Takayama Ukon (1552-1615) zalig verklaard.

Paus Franciscus tekende op 21 januari 2016 het decreet dat hem als martelaar erkende en daarmee de weg naar zaligverklaring opende. De zaligverklaringsmis werd namens de paus gecelebreerd door kardinaal Angelo Amato, prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen.

Op zijn twaalfde katholiek geworden

Ukon, kind van een familie van landeigenaren, werd in 1552 geboren. Nadat hij met jezuïetenmissionarissen in aanraking was gekomen, bekeerde hij zich op zijn twaalfde tot het katholieke geloof. Toen er een shogun aan de macht kwam die het praktiseren van het christendom verbood, weigerde Ukon zijn geloof af te zweren.

Hij verloor daardoor zijn eigendommen, positie, sociale status en eer en werd uiteindelijk gedwongen in ballingschap te gaan. Met driehonderd andere Japanse christenen vluchtte hij naar Manilla. Daar werd hij kort na aankomst ziek en overleed hij op 4 februari 1615.

Missionaire ijver

Kardinaal Amato sprak met Radio Vaticaan onder meer over Ukons missionaire ijver. Hij richtte drie seminaries op met als doel Japanse missionarissen en catecheten op te leiden. Onder de seminaristen waren veel latere martelaren, vertelde Amato, onder wie de heilige jezuïet Paulus Miki.

Ukons werk leidde volgens de kardinaal tot een grote groei van het aantal christenen in zijn regio. In 1583 waren van de dertigduizend bewoners er 25.000 katholiek. Ukon stichtte de Kerk in Osaka. Tussen 1585 en 1587 werden bovendien ongeveer duizend mensen gedoopt in Akashi.

Paus: ‘Ukon bleef trouw aan Christus’

Paus Franciscus prees Ukon gisteren na de algemene audiëntie. “In plaats van compromissen te sluiten, wees hij eerbetuigingen en comfort af, vernedering en ballingschap accepterend. Hij bleef trouw aan Christus en aan het Evangelie; hij vertegenwoordigt dus een bewonderenswaardig voorbeeld van kracht in geloof en toewijding in naastenliefde.”

‘Ukon is rolmodel’

De Argentijnse jezuïet Renzo De Luca, directeur van een museum over de 26 Martelaren van Nagasaki, zei: “Als christen, als leider, als cultureel persoon, als pionier van aanpassing, is Ukon een rolmodel en er zijn veel dingen die wij van hem kunnen leren”, en in “dit tijdperk van politiek wantrouwen denk ik dat hij behulpzaam kan zijn voor mensen die geen christen zijn”.

Silence van Martin Scorsese

De zaligverklaring vond plaats in week dat in Nederland Martin Scorseses veel geprezen film Silence in première gaat. De film handelt over twee jezuïeten die in het onder heftige christenvervolging gebukt gaande zestiende-eeuwse Japan op zoek gaan naar hun leermeester, die het geloof zou hebben afgezworen.

Silence is gebaseerd op het gelijknamige boek van de katholieke Japanse schrijver Shusaku Endo, waarvan hier een bespreking te lezen is. Een bespreking van de film van de hand van auteur Robert Lemm is hier te lezen. (Radio Vaticaan/CC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.