<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Grafkapel ook voor andere Kerken openstellen’

KN Redactie 22 maart 2017
image
Foto: AP

Ook andere christelijke Kerkgemeenschappen dan de drie huidige ‘hoeders’ zouden in de Paastijd in de Heilig Grafkapel liturgie moeten kunnen vieren.

Jezus’ gebod tot naastenliefde “roept mij als een van de traditionele hoeders van de plaatsen van onze Heer in het Heilig Land op de status van de andere christelijke Kerken in deze heilige stad te overdenken”, aldus de patriarch.

Vijf christelijke Kerken

Concreet stelde hij voor vijf andere confessies toe te staan in de Paastijd in de H. Grafkapel te vieren.
“Bij deze feestelijke aanleiding vraag ik met alle respect mijn broeders in Christus, de Grieks-orthodoxe patriarch en de Franciscanercustos, te overwegen, de genoemde vijf andere christelijke Kerken het privilege te geven, eenmaal per jaar, direct na Pasen in het graf de heilige liturgie te vieren”, aldus Nourhan Manougian letterlijk.

Wens van Jezus Christus

Hij doelde daarmee op de Syrische, koptische en Ethiopische christenen, die wel de Heilig Grafkerk mogen gebruiken die over de Grafkapel is heengebouwd. Daarnaast geldt zijn pleidooi ook de Lutherse en anglicaanse Kerk, die nog geen gebruik kunnen maken van de meest centrale kerk van het christendom.
Een dergelijke stap naar openheid komt overeen met de wens van Jezus Christus en kan een stimulans zijn voor de eenheid onder de christenen.

Verschillen overstegen

Tot nu toe delen de katholieke, Grieks-orthodoxe en Armeense Kerken de gebruiksrechten van de Heilig Grafkerk. In zijn toespraak benadrukte de patriarch de belangrijke rol en verplichting die de heilige plaatsen betekenen voor de als hoeders optredende Kerken. “De verenigde inspanning voor de restauratie en de grote geest van samenwerking onder onze Kerken is een prachtig teken van christelijke solidariteit die laat zien dat onze liefde voor Christus culturele, liturgische en taalverschillen overstijgt.”

Restauratie afgesloten

De drie Kerken sloten woensdag feestelijk de omvangrijke restauratiewerkzaamheden aan de Heilig Grafkapel af. Bij de plechtigheid waren onder anderen de oecumenisch patriarch van Constantinopel Bartholomaios I, de Grieks-orthodoxe patriarch Theophilos III en de franciscaanse custos Francesco Patton aanwezig. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.