<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Groot congres over Afrikaanse Kerk: ‘Voor een Kerk voor de armen’

KN Redactie 3 december 2019
image
Archiefbeeld: een gezin tijdens een Mis in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Foto: CNS Photo - Afolabi Sotunde, Reuters

Op 5 december start het eerste Pan-Afrikaanse katholieke congres over theologie, samenleving en pastoraal leven. De vierdaagse bijeenkomst vindt plaats in het Nigeriaanse Enugu.

Op het congres, waar tachtig Afrikaanse geestelijken en leken zullen spreken, worden zo’n 650 mensen verwacht. Zij zullen nadenken over de Kerk in Afrika als baken van hoop.

Groei aantal katholieken in Afrika

Het aantal katholieken in Afrika groeide in de twintigste eeuw van 2 miljoen in 1900 tot 140 miljoen in 2000. Dat zegt misschien niet alles, analyseert nieuwsdienst Crux, maar paus Franciscus’ pogingen om de aandacht van de wereldkerk meer op het zuiden te richten, geven iedere grote bijeenkomst van Afrikaanse katholieken ook internationaal gewicht.

‘Wat nu?’

Volgens pater Stan Chu Ilo, professor van het Centre for World Catholicism and Inter-Cultural Studies aan de Amerikaanse DePaul University, kwam het idee voor het congres voort uit drie belangrijke jubilea: de vijftigste verjaardag van de oprichting van SECAM, het symposium van bisschoppenconferenties van Afrika en Madagaskar, en de 25e en tiende verjaardagen van bisschoppensynodes over de Kerk in Afrika. De vraag die volgens Ilo rees, was: “Wat nu?”

Het congres moet volgens hem de uitdagingen, beperkingen en kansen beschrijven “op dit verbazingwekkende moment van christelijke uitbreiding in Afrika”.

“Er moet ruimte zijn voor de 'opkomst van een Kerk van de armen, en de dood van een Kerk van privilege, macht en comfort'”
- Pater Stan Chu Ilo

Hij hoopt dat men kan laten zien hoe die “nieuw leven aan onze mensen” kunnen geven en “duurzame en overdraagbare geestelijke en maatschappelijke praktijken kunnen voeden om aan de uitdagende en veranderende noden van onze tijden tegemoet te komen”.

Missonaire bekering

De organisatoren denken dat het congres in navolging van paus Franciscus’ exhortatie Evangelii Gaudium zal komen met “concrete voorstellen en voorbeelden voor vernieuwing en hervorming van onze instellingen, structuren en systemen, zodat de Kerk in Afrika het doel van een ‘missionaire bekering’ zal kunnen realiseren, dat paus Franciscus heeft gesteld”.

Grote priesteropleiding

Het congres vindt plaats in het Bigard Memorial Seminary, een van de grootste priesteropleidingen ter wereld. Meer dan een derde van alle sprekers is vrouw en er zullen vertegenwoordigers zijn van elke taalgroep en regio van het Afrikaanse continent.

‘Een Kerk voor de armen in Afrika’

Vooruitkijkend, voorspelt Ilo niet wat het eindresultaat zal zijn. Hij laat ruimte voor de Heilige Geest en wil ervoor zorgen dat er ruimte is voor de “opkomst van een Kerk van de armen, een Kerk met de armen en een Kerk voor de armen in Afrika, en de dood van een Kerk van privilege, macht en comfort”.

Bron: Christopher White – Crux

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.