<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Het katholieke huwelijk is geen last’

KN Redactie 8 april 2016
image
De Nederlandse 'synodedelegatie' van 2015. Foto: KN/Jan Peeters

Het huwelijk naar de normen van de katholieke leer is “geen last”, maar een “genade” en een “bron van vreugde”.

Jongste synodedeelnemer

Het echtpaar Paloni nam als toehoorders deel aan de bisschoppensynode over het gezin van 2015. Het echtpaar kreeg wereldwijd bekendheid als de ouders van de jongste ‘deelnemer’ aan de laatste synode, hun zoontje Davide. Het was voor zover bekend voor het eerst in de kerkgeschiedenis dat een zuigeling bij een bisschoppensynode aanwezig was.

Davide was ook bij de presentatie van de exhortatie aanwezig en gedroeg zich opnieuw voorbeeldig.

‘Geen last’

Zijn vader Massimo beklaagde tijdens de persbijeenkomst dat de huwelijksleer van de Kerk vaak als een last wordt ervaren. Het is “geen last”, aldus Massimo, vader van twaalf kinderen.

“Het is God die ons hart heeft geopend” voor de rijkdom van die leer. Hij benadrukte dat hij en zijn gezin geen uitzondering zijn, maar dat dit geldt voor de veel duizenden gezinnen die deel uitmaken van de Neokatechumenale Weg, een van de nieuwe bewegingen in de Kerk.

‘Gelukkig’

“Het idee leeft dat katholieke gehuwden alleen maar wetten te vervullen hebben. Mijn ervaring als vrouw, echtgenote en moeder is een heel gelukkige”, aldus zijn vrouw Patrizia.

“De leer hebben wij ontvangen als een genade, als een boodschap van liefde.” “De openheid voor het leven is een vrije keuze en God heeft ons op die weg altijd begeleid.”

‘Mooie roeping’

Om de leer aldus te kunnen beleven is volgens Massimo “een weg van herontdekking van het doopsel” nodig, die de Neokatechumenale Weg biedt. Die richt zich juist op mensen die het spoor van het geloof bijster zijn geraakt.

Paloni ziet de exhortatie als een bevestiging en is blij dat deze een “herontdekking” bepleit van de encycliek Humanae vitae van paus Paulus VI.

Daarin ging deze dieper in op de betekenis van de menselijke vruchtbaarheid. Paloni sprak van een “hele mooie roeping”.

Lees hier een samenvatting van Amoris laetitia en hier de toespraak van kardinaal Wim Eijk bij de presentatie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.