<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Hilversum in de ban van verdacht koffertje Sint-Vituskerk: ‘Als ik tien minuten eerder was geweest, had ik het gewoon in de kliko gegooid’

Sanne Gerrits 20 augustus 2019
image
De Sint-Vituskerk te Hilversum Foto: wikipedia.org

Hilversum werd zondag opgeschrikt door een verdacht koffertje op het kerkplein van de Sint-Vituskerk. De hulpdiensten en de media rukten massaal uit. Pastoor Jules Dresmé reageert nuchter.

Een paar weken eerder was er op internet vanuit moslimfundamentalistische hoek een bedreigend plaatje geplaatst, waarop de Sint-Vituskerk opgeblazen werd. Genoeg reden voor de veiligheidsdiensten om de melding op te schalen tot een grote operatie inclusief helikopter, brandweer, Explosieven Opruimingsdienst, politie en ambulance. De omgeving werd direct afgezet waardoor heel Hilversum op slot zat, aangezien de kerk midden in het centrum van de stad staat. Mensen in de kerk werden via een achterdeur het gebouw uit geleid en opgevangen; de Mis ging niet door.

Pastoor: ‘Ik kon er met geen mogelijkheid meer doorheen’

Pastoor Jules Dresmé blikt terug: “Ik kwam om kwart voor elf aan, vanuit een andere viering, om de Mis te doen. Het eerste lint werd net geplaatst en ik kon er met geen mogelijkheid meer doorheen.”

“Natuurlijk vind ik het prima dat de overheid zo goed waakt over de veiligheid. Het werd een uren durende exercitie. Ik vind het wel goed, maar denk ook nuchter: als ik tien minuten eerder was aangekomen was dit waarschijnlijk allemaal niet gebeurd, want dan had ik de koffer zonder nadenken gewoon in de kliko gegooid.”

Een gek met Photoshop

Een paar weken eerder werd bekend dat de Sint-Vituskerk middels een plaatje op internet bedreigd werd door jihadisten. Volgens de pastoor was het door een gek met Photoshop in elkaar geknutseld met een willekeurige foto van een kerk.

Ook de veiligheidsdiensten hebben hem nadrukkelijk verteld zich geen zorgen te maken, zegt Dresmé. Toch namen ze het zekere voor het onzekere en rukten ze massaal uit afgelopen zondag. Ook de pers was in groten getale aanwezig om verslag te doen.

“Er ligt wel vaker rommel op het plein. En de koffer was gewoon leeg. Er zat niet eens een briefje met 'gefopt' in”
- Pastoor Jules Dresmé van de Sint-Vituskerk in Hilversum

Pastoor Dresmé grapt: “Waarschijnlijk is de koffer via het uitgaanspubliek op het kerkterrein gekomen. Er ligt wel vaker rommel op het plein. En hij was gewoon leeg. Er zat niet eens een briefje met ‘gefopt’ in!”

De grootste zorgen maakt hij zich om zijn parochianen, die toch wel geschrokken zijn. Na de eerste dreiging werden mensen al nerveus, door deze ‘samenloop van omstandigheden’ moet hij opnieuw zijn best doen, de mensen te kalmeren.

‘Bedreiging Vituskerk heeft geen serieuze wortels’

“Van de veiligheidsdiensten heb ik met nadruk te horen gekregen, dat de eerste bedreiging geen serieuze wortels heeft”, zegt Dresmé. “Daarnaast onderhoud ik veel contacten met de moskeeën in de buurt. De meesten van hen vinden dit ook vreselijk. Maar voortaan kijk ik wel beter uit als ik rommel op het kerkplein zie!”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.