<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Historische ontmoeting paus en Egyptische groot-imam

KN Redactie 23 mei 2016
image
Paus Franciscus schonk de groot-imam de vredesmedaille en een exemplaar van de encycliek Laudato si' (Foto: AP)

In het Vaticaan vond vandaag een historische ontmoeting plaats tussen paus Franciscus en groot-imam Achmed al-Tayeb, een van de meest invloedrijke imams van de soennitische islam.

Al-Tayeb is groot-imam van de al-Azhar-moskee. Die moskee is verbonden aan de prestigieuze al-Azhar-universiteit, een van de belangrijkste religieuze autoriteiten binnen de soennitische islam.

De ontmoeting – achter gesloten deuren – was bijzonder, omdat de al-Azhar-universiteit begin 2011 de samenwerking met het Vaticaan verbrak.

‘Zeer hartelijk’

De “zeer hartelijke” ontmoeting duurde ongeveer dertig minuten, zo liet Vaticaans woordvoerder pater Lombardi weten. De paus en de groot-imam wilden met deze ontmoeting een teken geven van de grote betekenis “van de dialoog tussen de katholieke Kerk en de islam” aldus Lombardi.

Het was de eerste keer dat paus Franciscus en Achmed al-Tayeb elkaar ontmoetten.

Afwijzing van terrorisme

De paus en de groot-imam spraken tijdens de ontmoeting over “de gezamenlijke inzet van de autoriteiten en van de gelovigen van de grote religies voor de vrede in de wereld, de afwijzing van geweld en terrorisme, de situatie van de christenen te midden van de conflicten en de spanningen in het Midden-Oosten en hun bescherming”.

De groot-imam sprak zich eerder al in niet mis te verstane bewoordingen uit tegen het moslimterrorisme. De al-Azhar-universiteit veroordeelde in december 2014 het “barbaarse geweld” van IS.

Verbroken samenwerking

De al-Azhar-universiteit verbrak in 2011 de samenwerking met het Vaticaan na een uitspraak van paus Benedictus XVI.

De paus had de aanslagen op de kopten in het Egyptische Alexandrië genoemd als een van de redenen waarom het “urgent noodzakelijk is voor de regeringen van de regio om, ondanks de moeilijkheden en bedreigingen, efficiënte maatregelen te nemen ter bescherming van religieuze minderheden”.

Regensburger Rede

In Egypte werd die uitspraak gezien als ongewenste politieke bemoeienis. De Egyptische regering riep de ambassadeur bij de Heilige Stoel terug. Ook voor de universiteit was deze uitspraak, mede na Benedictus’ Regensburger Rede van 2006, reden om alle banden te verbreken. (KN/VI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.