fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Hoogleraar Thomas-leerstoel Tilburg houdt oratie

KN Redactie 31 maart 2017
image
Foto: Rogier Chang

Professor Rudi te Velde houdt vanmiddag zijn inaugurele rede als bijzonder hoogleraar ‘Wijsbegeerte van Thomas van Aquino in relatie tot het hedendaagse denken’ aan de Universiteit van Tilburg. De leerstoel is ingesteld door de Stichting Thomas More (voorheen Radboudstichting).

Het denken van de middeleeuwse katholieke filosoof Thomas van Aquino (1225-1274) is nog altijd zeer actueel, zo zegt Rudi te Velde vandaag in een interview in Katholiek Nieuwsblad. “Zijn manier van denken kan prima standhouden in de discussie met de moderne filosofie”, aldus de hoogleraar.

Blijvende belangstelling

Te Velde hoopt met zijn leerstoel in Tilburg “een blijvende belangstelling” voor het denken van Thomas van Aquino aan zijn studenten te kunnen overbrengen. “Dat studenten in ieder geval bekend worden met Thomas en min of meer toegang tot zijn denken krijgen. Dat Thomas niet langzamerhand helemaal verdwijnt uit onze academische wereld. Ik denk dat het voor een katholieke theologische opleiding heel belangrijk is dat studenten in aanraking komen met Thomas van Aquino. En dat is niet meer vanzelfsprekend.”

Filosofie

Prof. dr. Rudi te Velde (1957) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1991 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit op het denken van Thomas van Aquino. Vanaf 1995 is hij verbonden aan de Universiteit van Tilburg als docent filosofie. Van 1998 tot en met 2016 bekleedde hij bij de Universiteit van Amsterdam de leerstoel ‘betrekkingen tussen christendom en wijsbegeerte’, ingesteld door de Stichting Thomas More (voorheen Radboudstichting).

In 2016 maakte Te Velde de overstap naar de Tilburg School of Catholic Theology, waar hij nu de door diezelfde stichting bekostigde leerstoel ‘Wijsbegeerte van Thomas van Aquino in relatie tot het hedendaagse denken’ bekleedt.

Oratie

De titel van Te Veldes oratie luidt ‘Thomas: voorbij het theïsme?’. De rede wordt uitgesproken op vrijdag 31 maart 2017, om 16.15 uur in de Aula van Tilburg University, Warandelaan 2, 5037 AB Tilburg.

> Lees het gehele interview met Rudi te Velde in KNdigitaal.