fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Huwelijksvoorbereiding Duitsland erbarmelijk’

KN Redactie 25 april 2017
image
Foto: Ricardo Achermann ccby

Duitsland is qua katholieke huwelijksvoorbereiding een ontwikkelingsland en dat moet anders.

“Voor het pastoraat gaat het er niet in eerste instantie om in moeilijke situaties een oplossing te vinden, maar om ervoor te zorgen dat het niet tot zulke situaties komt”, aldus de kardinaal.

Thuis en houvast

“Daar is de huwelijksvoorbereiding voor. Het is een uitdaging voor de pastoraal. In tijden van crisis zijn huwelijk en gezin voor velen het thuis waarin zij houvast vinden.”
Met de synode over huwelijk en gezin is de Kerk “op pad gegaan samen een weg van vernieuwing in te slaan.”

Weg naar de waarheid

Volgens Kasper kan er van vernieuwing geen sprake zijn als die breekt met de consensus uit het verleden en de traditie. De synode moet verstaan worden “als een weg waarop, door de liefde geleid, de waarheid wordt gezocht”. Volgens hem is de huwelijksvoorbereiding het hoofdpunt van de pauselijke exhortatie Amoris Laetitia.

Niet op recept

“Daarom mogen wij niet vergeten naar de volheid van liefde te streven die het leven van het gezin maakt. Het huwelijk is de toekomst van de Kerk. Het echtpaar wordt tot schepper van het eigen ‘product’, omdat het huwelijk geen kant-en-klaar product is dat men op recept kan kopen.”
Hij voegde er aan toe dat volgens Thomas van Aquino het sacrament een helende genade kent dat de zielen tot heil voert. (KN/kath.net)