<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

India gaat ondertoezichtstelling christelijke hulporganisatie heroverwegen

KN Redactie 10 december 2016
image
Screenshot: www.compassion.com

Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken gaat de ondertoezichtstelling van de Amerikaanse christelijke hulporganisatie Compassion International heroverwegen.

Dat meldt AsiaNews. De organisatie werd in februari 2016 onder toezicht geplaatst. Compassion wordt er door de overheid van verdacht zijn gelden te gebruiken om de ontvangers van hulp, arme kinderen, te bekeren tot het christendom.

‘Voedsel en onderwijs’

Nadat pogingen om de zaak op te lossen stuk waren gelopen en Compassion International dreigde al zijn activiteiten ten bate van 580 lokale partners op te schorten, liet het ministerie weten zijn besluit te heroverwegen. Die partners helpen ten minste 145.000 kinderen, stelt AsiaNews.

“Kinderen zal de hulp die zij zo hard nodig hebben niet worden onthouden”, zei Sajan K. George tegen AsiaNews. “Amerikaanse gezinnen zullen geld voor voedsel en onderwijs blijven sturen”, aldus de voorzitter van de Wereldwijde Raad van Indiase Christenen.

Katholieke Caritas gebeurde hetzelfde

Compassion International is niet de eerste christelijke organisatie die onder overheidstoezicht wordt geplaatst. Het katholieke Caritas India gebeurde in 2015 hetzelfde.

Buitenlandse donaties

De affaire rond Compassion begon toen de overheid de organisatie in februari 2016 in de prior permission category plaatste. Die houdt in dat buitenlandse donaties niet rechtstreeks op de bankrekening van een ngo gestort kunnen worden, maar eerst door het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten worden goedgekeurd.

Compassion International is al sinds 1968 actief in India. Via de organisatie kunnen mensen een kind sponsoren zodat het aan armoede kan ontsnappen. Jaarlijks ontvangen de lokale partnerorganisaties in India ongeveer vijftig miljoen dollar vanuit de Verenigde Staten.

Huis van Afgevaardigden

Eerder dit jaar stapten bestuurders van Compassion International naar het Comité voor Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Ze riepen de leden op om druk te zetten op de Indiase regering. Zou er niets veranderen, dan zouden ze genoodzaakt zijn de hulp vanuit de VS stop te zetten.

‘Christelijke waarden’

Stephen Oakley van Compassion beschuldigde de Indiase premier Modri er ook van dat hij van buitenlandse ngo’s in zijn land probeert af te komen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken “ziet christelijke waarden duidelijk als een bedreiging voor het nationaal belang, in het bijzonder als die waarden aan de armen worden geleerd”, aldus Oakley.

Een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken verdedigde het overheidsbesluit. India heeft “een van de grootste NGO-netwerken ter wereld”, zei hij, met “meer dan drie miljoen ngo’s”.

‘Kastelozen’

Het gaat bij de hulpverlening van Compassion onder meer om kinderen van Dalits, de zogeheten ‘kastelozen’. Aan hen wordt, zegt Sajan George, “het recht ontzegd als respectabele burgers in India te leven”. (AsiaNews)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.