<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Indonesië: blasfemie-aanklacht tegen christelijke gouverneur geschrapt

KN Redactie 20 april 2017
image
'Ahok' in de rechtbank. Hem wordt niet langer blasfemie, maar verspreiding van religieuze haat ten laste gelegd. (Foto: AP)

Het Openbaar Ministerie in Indonesië heeft de aanklacht van blasfemie tegen de zittende christelijke gouverneur van Jakarta laten vallen. Dat werd vandaag bekend. Woensdag werd op basis van de exit polls gemeld dat hij de verkiezingen om het gouverneurschap heeft verloren.

De verkiezingen, waarvan de uitslag in mei officieel zal worden bevestigd, werden gedomineerd door een grote weerstand van radicale moslims tegen gouverneur Basuki Tjahaja Purnama, ook bekend als ‘Ahok’.

Aanklacht tegen Ahok veranderd

Ahok werd beschuldigd van het beledigen van de Koran en het islamitisch geloof. In december begon een rechtszaak tegen de politicus, die eerder in een toespraak zou hebben gezegd dat moslims misleid worden door een bepaald koranvers. Dit verhaal zou door tegenstanders naar buiten zijn gebracht door een onjuiste montage van zijn speech, waardoor het leek alsof hij dit beweerde.

Het OM formuleerde donderdag haar eis tegen de christelijke politicus. Hierbij werd de beschuldiging van godslastering veranderd in ‘verspreiding van religieuze haat’. In mei volgt de uitspraak van de rechtbank. Ahok hangt nog steeds een celstraf van een jaar met een proeftijd van twee jaar boven het hoofd.

‘Blasfemieproces’ doorslaggevend voor verlies

Volgens politieke analisten is het ‘blasfemieproces’ doorslaggevend geweest voor het verlies van de christelijke gouverneur. Met 42% van de stemmen moest Ahok zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander, de orthodoxe moslim Anies Baswedan, die 58% van de stemmen kreeg.

Baswedan steunde openlijk de beruchte islamitische knokploeg FPI, die onder meer predikt dat moslims niet op een niet-moslim mogen stemmen. Ook was de FPI mede verantwoordelijk voor het organiseren van protesten waarbij honderdduizenden moslims de straat op gingen om Ahoks gevangenneming te eisen.

Testcase religieuze tolerantie

Volgens ingewijden is het blasfemieproces een testcase geweest voor de religieuze tolerantie in Indonesië, waar de laatste jaren het islamitisch fundamentalisme steeds sterker wordt. De rechters zouden sterker beïnvloed worden door massaprotesten dan door feitelijke gebeurtenissen, aldus critici.

Voorvechter gewetensvrijheid

Ahok geldt als een voorvechter van de gewetensvrijheid in Indonesië. In juni vorig jaar protesteerde hij tegen het verplicht stellen van de hoofddoek voor universiteitsstudentes in Jakarta. Hij was de enige niet-islamitische gouverneur van Jakarta in de laatste vijftig jaar en werd voor het proces beschouwd als een succesvol politicus.

Indonesië is officieel geen islamitische staat, maar wel het land met de grootste moslimpopulatie in de wereld. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.