<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Hoe verstaat uw partij de katholieke sociale leer? Die vraag legt KN in aanloop naar de verkiezingen voor aan politici van zeven partijen.
Interview

ChristenUnie wil ‘weg van Haagse tekentafel, terug naar keukentafel’

Sjoukje Dijkstra 17 november 2023
image
Mirjam Bikker: “Mensen zijn niet geschapen om alleen te leven.” Foto: ChristenUnie

ChristenUnie-lijsttrekker Mirjam Bikker wil ten diepste vrede zoeken en recht doen. Het is de opdracht die de ballingen in Jeremia 29 kregen van God: “Juist in een tijd die zo gepolariseerd is. Dit is ook onze opdracht.”

Solidariteit

“Omzien naar de ander is een van de fundamenten van ons denken”, zegt Bikker. Voor haar partij betekent solidariteit: gemeenschapsvorming en zorg voor de medemens. Ze benadrukt ook het belang van verbondenheid met de schepping, geïnspireerd door paus Franciscus’ klimaatencycliek Laudato si’.

“Wat mensen zelf kunnen regelen, daar moeten ze ook zelf de ruimte voor krijgen”
- Mirjam Bikker, ChristenUnie

De partij streeft naar een eerlijker belastingstelsel om zorg voor elkaar en mantelzorg te bevorderen. Ook zijn er plannen voor een maatschappelijke diensttijd, die jongeren bewust moet maken van solidariteit en omzien naar elkaar. Bikker legt de nadruk op de rol van de Kerk als bondgenoot in het aanpakken van sociale vraagstukken en onderstreept het belang van gemeenschapsvorming. “Mensen zijn niet geschapen om alleen te leven. We maken allemaal deel uit van een familie.”

Subsidiariteit

“Wat mensen zelf kunnen regelen, daar moeten ze ook zelf de ruimte voor krijgen.” De partij van Bikker waardeert de eigenheid van gemeenschappen en gelooft in onderwijsvrijheid, waarbij ouders de vrijheid hebben om de school te kiezen die bij hun overtuigingen past.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bikker maakt zich zorgen over pogingen van bepaalde partijen om het bijzonder onderwijs in te perken. Ze vindt dat onderwijs en opvoeding een zaak van ouders moet zijn. De ChristenUnie wil gemeentelijke en provinciale overheden meer zeggenschap geven, omdat zij het beste weten wat hun gemeenschappen nodig hebben, aldus de lijsttrekker.

Haar partij wil afrekenen met Haagse bemoeienis en problemen met toeslagen: “Wij denken vanuit de samenleving.” Concreet denkt de partij daarbij aan een basiskorting in het belastingstelsel voor arme gezinnen en middeninkomens: “Met het onbelastbare deel moeten mensen hun kosten kunnen voldoen.”

Menselijke waardigheid

“Elk mens is geschapen naar het evenbeeld van God. Daarmee ben je onvervreemdbaar van waarde, vanaf je begin tot het eind. Juist dat maakt het leven kostbaar en heilig.”

“Je kunt zoveel liefde ontvangen van ieder mens, en niet alleen van wie economisch goed presteert”
- Mirjam Bikker, ChristenUnie

Bikker beklemtoont dat het leven niet louter een technische aangelegenheid mag zijn, maar juist een weerspiegeling van de schepping naar Gods evenbeeld. Bepaalde liberale voorstellen omtrent het wetenschappelijk gebruik van embryo’s “staan dan ook mijlenver van ons af”, zegt ze. Respect voor het leven is belangrijk, benadrukt ze, bijvoorbeeld ook als het gaat om abortus. Ze wijst daarbij op de noodzaak om juist vrouwen in noodsituaties te ondersteunen en een open dialoog te bevorderen zonder taboes, zodat zij zich veilig voelen om keuzes te maken die in overeenstemming zijn met de menselijke waardigheid.

Daarnaast pleit ze voor waardigheid in de ouderenzorg en aan het einde van het leven, waarbij “respect en liefde” centraal moeten staan. Streven naar zin draait niet om economische prestaties, benadrukt Bikker, die de bekende priester Henri Nouwen aanhaalt: “In zijn boek Adam beschrijft hij prachtig hoe je zoveel liefde kunt hebben en ontvangen van ieder mens, en niet alleen van wie economisch goed presteert. Daarvoor zijn we niet geschapen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Algemeen welzijn

Volgens de CU-politica draaien de verkiezingen niet om persoonlijk gewin, maar om het welzijn van de samenleving als geheel. Ze ergert zich aan reclames voor online gokken die mensen aanzetten tot gokverslaving. “Ik krijg steeds meer mailtjes van wanhopige ouders die vertellen hoe hun kinderen maximaal geleend hebben.”

Het liberaliseren van sectoren gaat vaak ten koste van de zwakkeren in de samenleving, ziet Bikker. Zo heeft ze ook geen goed woord over voor drugsgebruik, waarvan de gevolgen schadelijk zijn voor de hele gemeenschap: “Ik heb de gevolgen gezien van het zelfgerichte, hedonistische gebruik van drugs, onder andere bij boeren die te maken hebben met dumpingen. Pillen die in Amsterdam worden geslikt, betekenen vervuiling op het platteland. Daarmee is het dus niet goed voor de hele gemeenschap.”

Prostitutie is een ander aspect waar ze het mis ziet gaan. “In Utrecht heb ik de mensenhandel met eigen ogen gezien: vrouwen worden daar echt uitgebuit. Als je het goede van allen voor ogen hebt, dan kan die sector niet bestaan. Daarom blijf ik op dat vlak de strijd met D66 en de VVD opzoeken.”

Het credo van Mirjam Bikker: “Terug naar de keukentafel”

“In Jeremia 29 wordt opgeroepen om te bidden voor vrede, huizen te bouwen en tuinen te planten. Een opdracht aan ballingen die nog zeventig jaar in ballingschap zouden verblijven. Deze opdracht werd voor mij al concreet toen ik als student door Utrecht fietste en getuige was van armoede. Daarom heb ik mij vanaf dat ik partijleider werd, afgekeerd van de Haagse tekentafel, om terug te keren naar de keukentafel. Voor mij is het heel eenvoudig: kun jij met je gezin rondkomen? Hoe doe je dat met tieners die je de oren van het hoofd eten? Mensen moeten kunnen leven.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.