fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

‘God heeft gevoel voor humor’: dakloze Adam ontwierp de Vaticaanse kerstzegels

Junno Arocho Esteves - CNS 3 december 2021
image
De afbeelding van de Wijzen die op een van de kerstzegels van het Vaticaan staat, is geschilderd door de dakloze Adam Piekarski. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Hij maakte schetsen als hij moest wachten op zijn beurt bij de openbare douches voor daklozen bij de Colonnade van Bernini. Het werk van de dakloze man uit Polen trok de aandacht. Dit jaar werd Adam Piekarski gevraagd om de Vaticaanse kerstzegels te ontwerpen.

In november kondigde het Vaticaanse Filatelistische en Numismatische Bureau aan dat de reeks kerstzegels voor 2021 afbeeldingen van de Wijzen en de Heilige Familie zou bevatten, die geschilderd zijn door Piekarski.

“Kunst is mijn passie, ook al heb ik het nooit bestudeerd”, zei Piekarski op 1 december. Hij sprak met persbureau Catholic News Service vanuit een schilderachtige studio aan de overkant van de straat van het Sint-Pietersplein. Redemptorist Leszek Pys – ook bekend als pater Ruben – zat erbij om te vertalen.

Op zoek naar een beter leven

Perkarski ging naar een technische school in Polen en studeerde tuinieren in Lódz. Zes jaar geleden verliet hij Polen om, zoals veel migranten, naar Rome te gaan op zoek naar een beter leven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Eeuwige Stad, legde hij uit, is voor veel Polen een inspirerende plek, zeker ook omdat ze een bron van inspiratie was voor de grootste artistieke iconen van Polen.

Bij zijn aankomst leidde de harde realiteit van het vinden van werk, in combinatie met een voorliefde voor Italiaanse wijn, Piekarski echter op het donkere pad van alcoholisme. Dit is iets waar hij nog elke dag tegen vecht.

Ontluikende kunstenaar

Een ontmoeting met pater Ruben veranderde zijn leven. De pater probeerde op dat moment een goedkope optie te vinden voor een schilderij van heilige Clemens Maria Hofbauer – medeoprichter van de zijn congregatie – ter herdenking van de tweehonderdste verjaardag van zijn dood.

Een zuster die als vrijwilligster helpt bij de openbare douches, stelde de pater voor aan de Peikarski. Pater Ruben voorzag hem vervolgens van verf en penselen en vond een werkruimte in de crypte van de kerk van Santa Maria in Monterone, waar de ontluikende kunstenaar zijn artistieke vaardigheden aanscherpte.

Lang aandringen

Zijn werk trok de aandacht van de Poolse kardinaal Konrad Krajewski, de pauselijke aalmoezenier, die Piekarski voorstelde aan Francesco Mazzitelli, toenmalig adjunct-directeur van het Vaticaanse Filatelistische en Numismatische Bureau.

Al snel vroeg Mazzitelli de dakloze kunstenaar om de kerstzegels voor 2021 te ontwerpen. Na lang aandringen, ging Piekarski akkoord.

 

De kerstzegels 2021 zijn gemaakt door Adam Piekarski. Hij werd 'ontdekt' door pater Ruben en kreeg een atelier.

‘Hoop opbouwen bij anderen’

Het schilderij van de drie wijzen baseerde Piekarski op jet gelaat van twee vrienden die ook dakloos zijn; de derde wijze, legde hij uit, vertegenwoordigt alle dakloze mannen en vrouwen te vertegenwoordigen.

Mazzitelli vertelde CNS dat Piekarski’s verhaal een voorbeeld is van de oproep van paus Franciscus om “de hoop van morgen te koesteren door de pijn van vandaag te genezen”.

“Wat er met Adam [Piekarski] is gebeurd, is een teken voor iedereen, want ieder van ons kent wel iemand met verborgen gaven en talenten,” zei Mazzitelli. “De paus zegt dat we hoop moeten koesteren, wat betekent dat hij ons een missie heeft gegeven, aan de Kerk en aan ieder van ons, namelijk om de hoop op te bouwen bij anderen.”

Waardigheid

Pater Ruben merkte op dat de douches voor daklozen in het Vaticaan meer zijn dan alleen een daad van liefdadigheid voor de armen. Ze zijn ook een fundamenteel gebaar dat dakloze mannen en vrouwen waardigheid geeft.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Je kunt iemands waardigheid niet teruggeven door hem of haar een boterham of een euro te geven, en zelfs niet door hem naar zijn naam te vragen. Dat is meer een filantropisch gebaar dat ons een goed gevoel over onszelf geeft”, zei de Poolse priester. “Maar voor die persoon verandert dat broodje, die euro. Hun toestaan zichzelf schoon te maken, betekent deze mensen hun waardigheid teruggeven.”

Startpunt

Piekarski noemt de openbare douches niet alleen het startpunt van zijn reis als kunstenaar, maar ook de plek waar hij besloot zijn strijd tegen alcoholisme aan te gaan.

“Voor iemand die aan alcoholisme lijdt of een beetje dronken is”, legt pater Ruben uit, “is het beschamend om te komen opdagen om zichzelf te wassen. Maar daarheen gaan is de eerste stap om van alcoholisme af te komen. Want als ze eenmaal bij de douches zijn, willen ze hun leven veranderen.”

‘Een droom’

Piekarski blijft schilderen vanuit een kleine studio in Palazzo Migliori, bij de Vaticaanse daklozenopvang. In de avond werkt hij nu als bewaker bij een eigendom van de Ridders van Malta. Zij leerden hem kennen nadat hij een portret had gemaakt van wijlen Fra’ Giacomo dalla Torre, de in 2020 overleden overste van de orde.

“Het leven is een mysterie en God wilde het zo”, vertelde Piekarski aan CNS. “Wat er is gebeurd is een droom en ik kan het nog steeds niet geloven. God heeft een geweldig gevoel voor humor.”

https://www.kn.nl/donaties/