<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Wordt Focolare-oprichtster Chiara Lubich binnenkort zalig verklaard?

KN Redactie 24 januari 2020
image
Chiara Lubich op archiefbeeld uit 2003 CNS Photo – Catholic Press Photo

“Chiara Lubich is een voorbeeld voor ons allen”, zegt de huidige presidente van Focolare, Maria Voce, in gesprek met KN. Aanleiding voor het interview is het zaligverklaringsproces voor de stichteres van de beweging, dat onlangs een nieuwe fase in ging.

“Chiara was een heel concreet voorbeeld voor ons allemaal, zonder dat zij zichzelf in de spotlights wilde zetten”, zegt Voce in gesprek met KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo. “Het is nu aan de Kerk om te bepalen of zij haar voorbeeld aan iedereen wil aanbieden. Wij geloven dat Chiara een voorbeeld is om na te volgen.”

Zaligverklaringsproces in tweede fase

Het zaligverklaringsproces van Lubich bereikte in november 2019 de tweede fase. Het onderzoek in haar thuisbisdom is afgerond en de zaak ligt nu in Rome, bij de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringsprocessen.

image
Maria Voce spreekt op het vijftigste Internationale Eucharistische Congres dat in 2012 in het Ierse Dublin plaatsvond. (Tekst gaat onder de foto verder) CNS Photo – Paul Haring

Het doen van Gods wil

De Focolarebeweging ziet hoopvol uit naar het moment van haar zaligverklaring, zegt Voce. “Ook al is dat moment op zichzelf niet dat wat Chiara heilig maakt. Haar leven en haar getuigenis maken haar heilig.”

Volgens Voce is Chiara Lubich een voorbeeld voor alle gelovigen, want “haar heiligheid bestaat eenvoudigweg uit het doen van Gods wil, en dat is iets wat wij allemaal kunnen doen”.

Spiritualiteit van eenheid

Mensen overal ter wereld zijn door de oprichtster van de Focolarebeweging geraakt, zegt Voce. “Wat ze heeft nagelaten, is bestemd voor de Kerk en voor de mensheid.”

“Chiara’s heiligheid bestaat uit het doen van Gods wil, en dat is iets wat wij allemaal kunnen doen”
- Maria Voce

Maria Voce: “Een ander deel van die nalatenschap is haar spiritualiteit van eenheid. Die spoort iedereen aan om zich een te maken met de ander. Uit die universele nalatenschap putten alle mensen die deel uitmaken van onze beweging. Chiara leeft voort in al die mensen, die op hun beurt weer een voorbeeld zijn voor anderen.”

Oprichting Focolare

De in het Noord-Italiaanse Trente geboren Silvia Lubich (1920) besloot na een persoonlijke godservaring in 1943 de naam Chiara aan te nemen.

Ze bleef in 1943 in Trente, ook al viel die stad ten prooi aan bombardementen. Daar vormde ze met enkele achtergebleven vriendinnen het eerste ‘focolare’, een kleine gemeenschap van mensen die hun leven in dienst van God stellen.

In 1950 verhuisde Lubich naar Rome waar het eerste officiële centrum van de Focolarebeweging ontstond. De beweging verspreidde zich in de decennia erna over de hele wereld. Chiara Lubich overleed op 14 maart 2008.

Focolare in Nederland

De Focolarebeweging is ook in Nederland aanwezig. Momenteel heeft de beweging in ons land naar eigen zeggen ongeveer duizend actieve leden en ruim vijfduizend sympathisanten. Het landelijk centrum van de beweging in Nederland is Mariapoli Mariënkroon in het Brabantse Nieuwkuijk.

Lees het hele interview met Maria Voce over Chiara Lubich en de Focolarebeweging in de nieuwe editie van KN.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.