<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Jezuïet en islamkenner: ‘Islam geen religie van vrede’

KN Redactie 21 april 2017
image
Pater Samir Khalil Samir s.j. (Foto: Kerk in Nood)

Islamkenner pater Samir Khalil Samir s.j. zegt deze week in Katholiek Nieuwsblad veel te verwachten van het komende bezoek van paus Franciscus aan Egypte. Maar hij waarschuwt ook: “De paus heeft gezegd dat de islam een religie van vrede is, en dat is niet juist.”

Pater Samir – zelf Egyptenaar – blikte in Rome met KN-correspondente Marta Petrosillo vooruit op het bezoek dat de paus op 28 en 29 april aan Egypte zal brengen. Franciscus ontmoet er de koptisch-katholieke gemeenschap, de koptisch-orthodoxe paus Tawadros II, president Fatah al-Sisi en grootimam Ahmed al-Tayeb, het hoofd van de in soennitisch-islamitische kring invloedrijke Al-Azhar universiteit.

‘Verbetering situatie christenen’

Volgens Samir zal het bezoek “vooral bijdragen aan een verbetering van de situatie van de christenen” in Egypte. Hij verwacht “dat het bezoek van doorslaggevend belang zal zijn vanwege de positieve weerslag die het zal hebben op de houding van de regering en de bevolking ten opzichte van de christenen. Omdat ze dan hun leider hebben leren kennen: een goed, open en broederlijk mens”.

Paus Franciscus en islam

Kritisch is Samir op de houding van de paus ten opzichte van de islam. Als Argentijn kent Franciscus volgens zijn ordegenoot “de islam niet zoals een Europeaan dat doet. (…) De dialoog is extreem belangrijk, maar toch denk ik niet dat de paus de goede intenties van veel moslims zou moeten projecteren op de islam in het algemeen of op de Al-Azhar”.

‘Niet juist’

“Paus Franciscus heeft gezegd”, vervolgt Samir, “dat de islam een religie van vrede is, en dat is niet juist. In veel moslims bestaat een zeker verlangen naar vrede, maar ik kan de Koran niet lezen en doen alsof het een boek is dat gericht is op vrede.”

Samir wijst erop dat er tegengestelde uitspraken in de Koran staan over hoe om te gaan met andere godsdiensten. Passages uit Mohammeds periode in Mekka bevatten vreedzame uitspraken, terwijl de hoofdstukken uit de periode in Medina wreder zijn, aldus de jezuïet.

‘Oproep tot oorlog’

Samirs uitspraken lijken op die van een andere Egyptische jezuïet. De 86-jarige Henri Boulad maakte in de Goede Week in een interview met de Vaticaanse krant Osservatore Romano eveneens onderscheid tussen de twee periodes.

Terwijl de Mekka-verzen vreedzaam zijn, zijn die uit Medina “een oproep tot oorlog, geweld, en de strijd tegen christenen”. Die laatste stroming is de islam gaan overheersen, zo zegt Boulad. Vanuit dat perspectief is een gematigde islam “een ketterij”, al zijn de meeste moslims “erg open, aardig en gematigd”.

Pater Boulad was rector van het jezuïetencollege in de Egyptische hoofdstad Caïro, waar moslims en christenen samen studeerden. (KN/CC)

> Lees het hele interview met pater Samir Khalil Samir s.j. op KNdigitaal.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.