fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Jongeren beleven ‘inspirerende’ eerste catecheseochtend

KN Redactie 27 juli 2016
image
De Nederlandse jongeren luisteren naar de catechese van mgr. Hendriks (Foto: Selina De Maeyer)

In een volle en vooral bloedhete kerk in Krakau vond vanochtend de eerste Nederlandse catechese plaats. “De sfeer zit er al helemaal in, en het is nog maar net begonnen.”

In de kerk van de parochie waar de Nederlandse groep is gehuisvest, luistert de grote Nederlandse groep pelgrims aandachig naar de eerste catechese van mgr. Hendriks.

Zaadjes van barmhartigheid

Tijdens het vragenrondje erna benadrukt de hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam nogmaals dat “barmhartigheid niet is altijd vriendelijk zijn. Het is wél proberen, ook als je je vreselijk ergert, de liefde te bewaren.”

De hulpbisschop moedigt de jongeren aan “gewoon zaadjes van barmhartigheid te zaaien, ook al zie of weet je het resultaat niet. Als je boven in de hemel bent, dan weet je het.”

Wat hij doet als hij zich zelf ergert aan mensen, wil presentatrice Marije van der Knaap van hem weten. “God heeft mij ongeduldig geschapen”, biecht hij de jongeren op. “Maar ik probeer dan een beetje geduldig te bidden.”

Inspirerende dag

In hun deelgroep spraken de jongeren vervolgens buiten in de brandende zon verder over de catechese van mgr. Hendriks. Voor Sander van Nunen (23), jongere van bisdom Den Bosch, was vooral met die “zeer goede deelgroepgesprekken” heel blij.

“We hebben hele mooie gesprekken gehad over het thema. Barmhartigheid is meer voor ons gaan leven.” Sander denkt dan ook “dat het voor heel veel mensen al een inspirerende dag is geweest. En het is nog maar net begonnen.”

Ook Jill Hanssen (26) die met bisdom Rotterdam meereist, ziet dat het thema barmhartigheid door het Heilig Jaar en deze WJD “veel meer onder de jongeren leeft”. Reisgenoot Robin Keizer (23) was vooral blij met de praktische voorbeelden van barmhartigheid die mgr. Hendriks in zijn catechese gaf. “Zo kun je het toch in je eigen leven toepassen.”

Meer doen

Deze eerste catecheseochtend werd afgesloten met de Mis. Tijdens zijn preek moedigde mgr. De Jong, hulpbisschop van Roermond, de jongeren aan om ook na de Wereldjongerendagen meer met barmhartigheid te doen, “zodat mensen als ze u zien, Jezus zien in al zijn barmhartigheid”.

Geloofservaring

Mgr. Hendriks vertelde na zijn catechese aan Katholiek Nieuwsblad dat hij zelf hoopt dat de jongeren tijdens deze Wereldjongerendagen vooral hun geloof mogen versterken. “Ik hoop natuurlijk op de eerste plaats dat ze een geloofservaring meekrijgen en die geloofservaring heeft twee kanten. Dat is op de eerste plaats hun eigen band met God, dat die versterkt mag worden en dat ze een hoop mooie nieuwe dingen mogen ontdekken.”

“Maar zeker ook en dat is denk ik ook heel belangrijk: het gemeenschapsaspect. Kerk zijn ben je niet alleen, maar we zijn samen een gemeenschap en er zijn heel veel anderen met wie we hetzelfde geloof mogen beleven en delen. Jongeren uit heel Nederland en uit alle andere landen. En die ervaring, dat heb ik ook altijd in het verleden gemerkt, die doet heel, heel veel.”