<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gaat de paus in Lund intercommunie toestaan?

KN Redactie 28 oktober 2016
image
Paus Franciscus met een beeld van Luther tijdens een ontmoeting met katholieke en lutherse jongeren in het Vaticaan. (Foto: AP)

Gaat paus Franciscus bij de herdenking van 500 jaar Reformatie maandag in Lund intercommunie toestaan?

Stijgende spanning

Naarmate de herdenking van 500 jaar Reformatie in het Zweedse Lund nadert, stijgt ook de spanning over het optreden van paus Franciscus aldaar, melden verschillende media. Maandag wordt herdacht dat Maarten Luther een fundamentele scheur in de Kerk teweeg bracht die tot op vandaag voortduurt.

Prominente rol paus

Opmerkelijk is dat de paus, door Luther als kwade genius gezien, maandag een prominente rol bij de gezamenlijk luthers-katholieke herdenkingsdienst zal vervullen. De algemene verwachting is dat de paus daarbij mogelijk verregaande oecumenische gestes zal doen. Daarbij wordt door sommigen een groen licht voor intercommunie verwacht.

Fundamenteel verschil

Dat betekent dat katholieken en lutheranen elkaar toelaten tot het ontvangen van de Eucharistie en het Avondmaal. Dat zou opzienbarend zijn omdat beide Kerken fundamenteel anders over de Eucharistie denken. Katholieken geloven dat de geconsacreerde wijn en brood daadwerklijk lichaam en bloed van Christus zijn en blijven. Lutheranen geloven dat deze hoedanigheid slechts tijdelijk is, tijdens de viering van het Avondmaal.

Officiële toestemming

Desalniettemin staat intercommunie hoog op het wensenlijstje van de nauwst betrokkenen van beide Kerken bij de bijeenkomst.
Zo meldt de officiële website: “Wat wij boven alles wensen is dat de gemeenschappelijk viering van de Eucharistie officieel mogelijk wordt. Dit is vooral belangrijk voor gezinnen waarvan de leden behoren tot verschillende denominaties.”

Lastig

In een interview zei de vrouwelijke aartsbisschop van de Kerk van Zweden, Antje Jackélen, dat zij vooral verlangt naar intercommunie. “Wij zouden graag officieel goedkeuring krijgen voor een gemeenschappelijke viering van de Eucharistie. Het is nog altijd iets lastigs voor gezinnen waar de een katholiek is en de ander luthers, dat zij niet samen te communie kunnen gaan in een katholieke kerk.”

Zeer wel mogelijk

Volgens bisschop William Kenney, hulpbisschop van Birmingham, is een dergelijk gebaar komende maandag zeer wel mogelijk. Kenny (70), die bijna twintig jaar hulpbisschop van Stockholm was, is vice-voorzitter van de internationale luthers-katholieke dialoogcommissie.

Plezierige revolutie

In een interview met Crux noemde hij intercommunie “een van de grote thema’s” van het pausbezoek aan Lund. Wat hem betreft mag paus Franciscus in Lund een “plezierige revolutie” veroorzaken door te verklaren dat “lutheranen onder bepaalde omstandigheden zonder telkens te moeten vragen de communie mogen ontvangen”. “Dat zou een groot gebaar zijn”, aldus Kenney “en pastoraal zeer wenselijk”.

Breuk met traditie

Ook in geval van gemengde huwelijken zou dit een breuk zijn met de traditie. De paus suggereerde iets dergelijks tijdens een eerdere ontmoeting met lutheranen.

Geen kwestie van geweten

Opmerkelijk was dat kardinaal Sarah als prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst daar openlijk met een tegengesteld geluid op reageerde. “Intercommunie is niet toegestaan tussen katholieken en niet-katholieken”, aldus Sarah. “Je moet het katholieke geloof belijden. Een niet-katholiek kan geen communie ontvangen. Dat is zeer, zeer duidelijk. Het is geen kwestie van je geweten volgen.” (KN/LSN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.