fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Marx bevestigt opening zaligverklaringsproces Romano Guardini

KN Redactie 29 oktober 2017
image
Romano Guardini (1885-1968).

De Duitse kardinaal Reinhard Marx, aartsbisschop van het aartsbisdom München en Freising, heeft afgelopen dinsdag bevestigd dat het zaligverklaringsproces voor theoloog-priester Romano Guardini in december zal worden geopend.

Dat melden internationale katholieke media.

Benedictus en Franciscus

Romano Guardini (1885-1968) wordt beschouwd als een van de grootste theologen en filosofen van de twintigste eeuw. Onder meer paus-emeritus Benedictus XVI en paus Franciscus zijn beïnvloedt in hun denken door de theologie van Guardini.

Liturgie

Guardini, geboren in het Italiaanse Verona uit Italiaanse ouders, woonde en werkte gedurende zijn hele leven in Duitsland. Hij promoveerde als theoloog aan de universiteit van Freiburg. Na deze studie ging hij naar het seminarie in Mainz. Hij werd in 1910 tot priester gewijd. Tussen 1923 en 1939 was hij hoogleraar godsdienstfilosofie en katholieke wereldbeschouwing te Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest hij noodgedwongen stoppen als professor. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij hoogleraar in Tübingen.

De theoloog-priester staat vooral bekend vanwege zijn bijdragen op het gebied van liturgie, waaronder De Geest van de Liturgie uit 1930.

Evangelii Gaudium

Guardini leerde de huidige paus-emeritus Benedictus XVI als jonge student aan de katholieke academie van Beieren kennen. Als paus verwees Benedictus XVI regelmatig naar zijn oude professor. Dat deed Benedictus XVI onder meer door zijn boek over liturgie te vernoemen naar het boek De Geest van de Liturgie van Guardini.

Paus Franciscus bestudeerde in 1986 in Duitsland werken van Guardini voor zijn doctorale thesis, die hij door omstandigheden nooit heeft kunnen afronden.

In onder meer zijn exhortatie Evangelii Gaudium uit 2013 haalt paus Franciscus de theologische inzichten van Guardini aan. (Aleteia)