<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Marx: leren van Tempelbergkwestie

KN Redactie 12 december 2016
image
Kardinaal Reinhard Marx.

Alle partijen moeten lering trekken uit de controverse die Duitse bisschoppen veroorzaakten door hun borstkruis te bedekken tijdens een recent bezoek aan de Tempelberg.

Tijdens een gezamenlijke bezoek in oktober van Duitse katholieke en lutherse bisschoppen aan de Tempelberg en de Klaagmuur bedekten dezen hun borstkruisen of legden die af. Dat leidde in Duitsland tot een storm van protest.

‘Zeer gespannen situatie’

In een televisie-interview zei kardinaal Marx afgelopen zondag dat de situatie op de Tempelberg in oktober “zeer gespannen was”. “Het ging erom niet te provoceren”, aldus de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie. Zowel tijdens hun bezoek aan de islamitische heiligdommen als aan de Joodse Klaagmuur waren de bisschopskruisen niet zichtbaar.

Niet goed voorbereid

Achteraf was het misschien beter geweest de plaatsen vanwege de situatie helemaal niet te bezoeken, aldus Marx. Dat bezoek zou niet goed genoeg zijn voorbereid.

Onderwerping en lafheid

Ook de voorzitter van de Duitse Evangelische Kiche, Heinrich Bedford-Strohm, kreeg forse kritiek te verduren. Critici verweten de bisschoppen onderwerping en lafheid terwijl elders christenen vanwege hun geloof de martelaarsdood riskeren. Ook werd erop gewezen dat de pausen bij hun bezoeken aan moskeeën ook hun borstkruis niet bedekten.

Ronduit beledigend

Marx zei het te betreuren dat het optreden van de bisschoppen zo werd bekeken. Het verwijt van lafheid vindt hij ronduit beledigend. Hij zou ook niet willen dat de groene vlaggen van de profeet Mohammed in een kerk zouden worden uitgerold.

Onbekend met islam

De kwestie, die in Duitsland de gemoederen heeft beziggehouden, leert hoe gevoelig de onderlinge omgang van de godsdiensten nog altijd ligt. “Velen van ons weten maar weinig van de islam”, aldus de kardinaal.

Kruisvaarders

Bovendien moet men ervan uitgaan dat vooral in het Midden-Oosten noch Joden, noch moslims een voorstelling van het christendom of van de betekenis van het kruis hebben. Dat wordt in de eerste plaats als teken overheersing door de kruisvaarders gezien.
De kardinaal zei zich vooral zorgen te maken dat godsdienst opnieuw wordt geïnstrumentaliseerd voor
Conflicten.

Israëlische kritiek

Bedford-Strohm had op de kritiek gereageerd met de bewering dat de bisschoppen was gevraagd om hun borstkruisen te bedekken of af te leggen. Dat is door de Israëlische legerwoordvoerder Arye Sharuz Shalicar tegengesproken. Shalicar heeft de betrokken veiligheidsmensen naar het voorval gevraagd en die verklaarden “onthutst” te zijn door de bewering. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.