fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

‘Kardinaal Pell kon misbruik onmogelijk plegen’

KN Redactie 17 juni 2017
image
Kardinaal George Pell. (Foto: AP)

De beschuldiging dat de Australische kardinaal George Pell na een Mis twee koorzangertjes seksueel zou hebben misbruikt is “fysiek onmogelijk”.

Het misbruik zou hebben plaatsgevonden toen Pell aartsbisschop van Melbourne was. Paus Franciscus haalde hem in 2014 naar Rome. De Australiër is lid van de Raad van Kardinalen.

Boek

De ontlastende verklaring is opgenomen in een uitgelekt politierapport over de kwestie. De beschuldiging is gedetailleerd beschreven in een boek van de gerenommeerde ABC-reporter Louise Milligan en is gepubliceerd door Melbourne University Press.

Betrapt

Volgens de beschuldigingen zou de kardinaal na de Hoogmis in de kathedraal twee koorzangers hebben betrapt op het snoepen van de miswijn. In ruil voor zijn stilzwijgen zou hen gedwongen hebben hem oraal te bevredigen. Het voorval zou zijn gebeurd toen Pell net begonnen was met een operatie om misbruikplegers op te sporen.

Ontkend

Een van de betrokken jongens ontkende het voorval, maar is inmiddels overleden. Al eerder hadden twee oudere koorzangers, die het vermeende slachtoffer kennen, getuigd dat de beschuldiging niet geloofwaardig was.
Zo was Pell gewend om na afloop van de Hoogmis naar de uitgang te gaan om met kerkgangers te praten. Tegen de tijd dat dat afgelopen was waren de koorleden al lang vertrokken, aldus een verslag in de Herald Sun.

‘Fysiek onmogelijk’

The Australian publiceerde afgelopen week delen uit het politieverhoor van een priester die van 1996 tot 2001 samen met de kardinaal de Mis deed. Volgens hem was het “fysiek onmogelijk voor aartsbisschop Pell om met iemand alleen te zijn in de kathedraal, voor, tijdens of na de viering van de zondagsmis of bij welke gelegenheid dan ook.”

Kathedraal gesloten

De priester, die deel uitmaakte van de staf van de aartsbisschop, wijst er bovendien op dat de kathedraal in de periode waarin het misbruik zou hebben plaatsgevonden gesloten was wegens restauratiewerkzaamheden.

‘Belachelijk’

Ook de bewering dat de jongens van de miswijn zouden hebben gedronken is onwaarschijnlijk omdat deze wordt bewaard in de kluis waar ook het liturgisch vaatwerk wordt bewaard. “Iedereen die weet hoe het werkt in een kathedraal vond de bewering van meet af belachelijk”, aldus de priester.

Aparte ruimte

Die beschrijft dat hij altijd dicht in de buurt van de kardinaal was en dat de koorzangers, meestal rond vijftig in getal, een aparte ruimte hadden.
“Op geen enkel moment voor, tijdens of na de Mis was de aartsbisschop in direct contact met iemand anders dan ik. Ik stond altijd vlak naast hem.”

In Milligans boek zijn eerder feitelijke onjuistheden en vooroordelen blootgelegd. Ook eerdere beschuldigingen tegen de kardinaal zijn vals gebleken. (KN/CWN/HS)