<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Sarah: ‘Wees niet bang, Europese katholieken’

KN Redactie 7 juni 2019
image
Kardinaal Robert Sarah tijdens de jongerensynode. Foto: CNS Photo - Paul Haring

“Ik heb me nog nooit tégen paus Franciscus uitgesproken, maar mensen zoeken altijd naar schandalen.” Dat zegt de Guinese curiekardinaal Robert Sarah in gesprek met Katholiek Nieuwsblad.

Sarah wordt in binnenkerkelijke discussies nogal eens tegenover paus Franciscus gesteld. Zelf ziet hij daar niets in. Hij wijt de neiging om schandalen te zoeken aan een innerlijke leegte bij mensen. Diezelfde leegte bespeurt hij vooral ook in West-Europa, dat God heeft afgezworen. “Wat gebeurt er met een boom die wordt gescheiden van zijn wortels, die omgehakt wordt? Hij sterft af. Zonder God kunnen wij niets!”

Gebed is cruciaal

Hij maakt zich zorgen over de toekomst van het continent, waar hij inmiddels al decennia werkt. “In Europa heeft men veel uiterlijke dingen: geld en spullen. Maar waar vullen mensen hun hart mee? Het is leeg. Mensen zijn bang. Bang om de waarheid te vertellen, bang om hun leven te verliezen.”

Sarah hoopt dat de katholieken van West-Europa zich onbevreesd durven uit te spreken, ook al wordt hun dat steeds moeilijker gemaakt. “Jezus heeft gezegd: wees niet bang voor hen die je lichaam kunnen doden! Niemand kan je geest van je afpakken, die behoort aan God alleen. De Kerk mag in Europa haar mond niet meer open doen. Maar als zij niets zegt, wie zegt het dan?”

Om dat te kunnen doen, is het gebed cruciaal, zo benadrukt hij. “Misschien zijn wij zwak, maar met God staan we sterk.”

Mis in de Sint-Janskathedraal

Sarah is in Nederland op uitnodiging van Kerk in Nood. Hij spreekt zaterdag in Den Bosch in het Sint-Janscentrum. Die bijeenkomst is uitverkocht. Voorafgaand viert hij om 10.30 uur de Mis in de nabijgelegen Sint-Janskathedraal.

Lees het hele interview met kardinaal Robert Sarah binnenkort in Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.