fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Tobin zegt af voor Jongerensynode

KN Redactie 24 september 2018
image
Kardinaal Tobin (Foto: CNS/Bob Roller)

De Amerikaanse kardinaal Joseph Tobin zal niet deelnemen aan de komende Jongerensynode.

Tobins besluit is opmerkelijk omdat hij door de paus zelf was uitgekozen om aan de synode over jongeren en roeping deel te nemen. Die duurt van 3 tot 28 oktober. De meeste deelnemers worden door de bisschoppenconferenties afgevaardigd.

Maand afwezig

“Zoals u weet heeft het aartsbisdom Newark zwaar te lijden als gevolg van de crisis die door blijft gaan. Na de onthullingen (over seksueel misbruik –KN) van deze zomer zie ik mijzelf niet een maand afwezig zijn van ons bisdom en u, de mensen die mij zijn toevertrouwd. Na gebed en advies heb ik paus Franciscus geschreven mij te verontschuldigen, maar dat ik de doelen van de synode krachtig ondersteun en aan alles zal gehoorzamen wat hij besluit.”

Ontheven van verplichting

“De Heilige Vader heeft de volgende dag geantwoord met een prachtige pastorale en meelevende boodschap. Hij zei te begrijpen waarom ik thuis moet blijven en onthief mij van de verplichting volgende maand aan de synode deel te nemen.”

Misbruikschandaal

Het aartsbisdom Newark kwam recentelijk in opspraak toen zijn emeritus-aartsbisschop, Theodore McCarrick, werd beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen. McCarrick stond van 1986 tot 2000 aan het hoofd van het aartsbisdom.
Tegelijkertijd doken berichten op dat het een publiek geheim was dat McCarrick decennialang seminaristen en jonge priesters tot seks dwong.

Tobin kon geruchten niet geloven

Tobin beweerde vorige maand dat hij die geruchten na zijn aantreden in 2017 wel had gehoord maar niet had laten onderzoeken omdat hij ze niet kon geloven.

Onderzoek naar misbruik seminarie

In augustus doken ook berichten op over homoseksuele escapades van enkele priesters van Newark en een voormalig staflid van het seminarie. Tobin reageerde daarop dat hem dat nooit door iemand was verteld.
De met het seminarie van Newark verbonden Seton Hall University heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar het vermeende misbruik.

Structuren afbreken

Tobin liet zijn gelovigen onlangs weten alles in het werk te stellen “om dit aartsbisdom door de processen van vernieuwing en verandering te leiden om de structuren af te breken die misbruik op welke manier dan ook toestaan of bevorderen.”

Nederlandse afzegging

De Nederlandse afgevaardigde voor de Jongerensynode, hulpbisschop Rob Mutsaerts, heeft ook afgezegd voor de Jongerensynode. Hij vindt dat de Kerk eerst het misbruikprobleem grondig moet aanpakken voordat zij jongeren gaat vertellen hoe het moet. In zijn plaats gaat hulpbisschop Everard de Jong van Roermond. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.