fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Turkson gaat super-afdeling Vaticaan leiden

KN Redactie 1 september 2016
image
Kardinaal Peter Turkson (foto: Wikipedia)

Het Vaticaan heeft bekendgemaakt dat vijf huidige dicasteriën, afdelingen, per 1 januari 2017 zullen worden samengevoegd tot één grote: ‘de dienst voor de integrale menselijke ontwikkeling’.

Het gaat om de pauselijke hulporganisatie Cor Unum, en om de Raden van de Migranten, de Gezondheid en die van Gerechtigheid en Vrede. De leiding is door de paus toevertrouwd aan de Ghanese kardinaal Peter Turkson, die momenteel leiding geeft aan de pauselijke raad Gerechtigheid en Vrede.

Creativiteit en innovatie

Turkson was op het moment van de bekendmaking in Nederland voor een lezing op het Christelijk Sociaal Congres. Daar sprak Katholiek Nieuwsblad met hem over zijn nieuwe benoeming. Die was, zei hij, een dag eerder gekomen dan gepland. “Dat een dergelijke bundeling er zou komen, was al duidelijk voor het laatste conclaaf. Het college van kardinalen vroeg in meerderheid om een hervorming van de Romeinse Curie.” De plannen zijn op verzoek van paus Franciscus uitgewerkt door de raad van 9 kardinalen en het is nu aan kardinaal Turkson om 1 januari de opzet van de nieuwe afdeling klaar te hebben. “Een uitdaging die ik graag aanga”, aldus de 67-jarige kardinaal, “met creativiteit en innovatie”.

Het hele gesprek met kardinaal Peter Turkson zal verschijnen in de KN-editie van 9 september.