fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Katholieken opgeroepen tot actie tegen Trumps uitzettingsbeleid

KN Redactie 30 januari 2017
image
Foto: AP

De Amerikaanse bisschoppenconferentie heeft een alarmoproep gedaan tot katholieken om zich te verzetten tegen de dreigende uitzetting van rond 750.000 mensen die als kind illegaal het land binnen zijn gekomen.

Justice for Immigrants (Gerechtigheid voor Immigranten), een bisschoppelijk initiatief, roept katholieken op om Congresleden die de uitzetting willen voorkomen te steunen. Daarvoor is de BRIDGE-wet in voorbereiding, een afkorting die zoveel betekent als Stop de Uitzetting van Individuen die onze Economie Dromen en doen Groeien.

‘Enige thuis’

“Deze jeugdigen zijn als kind de VS binnengekomen en kennen Amerika als hun enige thuis”, aldus de alarmoproep. “Zij dragen bij aan onze economie, zijn veteranen, academische toppers aan onze universiteiten en leiders in onze gemeenschappen en parochies.”

Fel geprotesteerd

Ook de tijdelijke sluiting van de grenzen stuit op weerstand bij het Amerikaanse episcopaat. De bisschoppelijke migrantencommissie heeft fel geprotesteerd tegen de maatregel die president Trump heeft genomen.

Vluchtelingenopvang lamgelegd

Die heeft “praktisch het hele vluchtelingenprogramma voor 120 dagen lamgelegd en reduceert het aantal toe te laten vluchtelingen dit jaar van 110.000 naar 50.000 en stelt de hervestiging van Syrische vluchtelingen voor onbepaalde tijd uit.”

‘Daad van hoop en liefde’

“Wij zijn het volstrekt oneens met de stop op de toelating van vluchtelingen”, aldus bisschop Joe Vásquez van Austin. “Wij geloven dat nu meer dan ooit, het verwelkomen van nieuwelingen en vluchtelingen een daad van hoop en liefde is.”

Gezinshereniging

“Wij zullen de nieuwe regering blijven benaderen, zoals wij dat bij alle regeringen hebben gedaan zolang als ons bijna 40-jarig vluchtelingenprogramma bestaat. Wij zullen met de katholieke hulporganisaties keihard werken om ervoor te zorgen dat vluchtelingen menselijk worden verwelkomd, zonder onze veiligheid en kernwaarden als Amerikanen op te offeren. Wij willen verzekeren dat gezinnen met hun geliefden worden herenigd.”

Religieuze minderheden

Bisschop Vásquez uitte ook kritiek op de stop die de president heeft gezet op de toelating van Syrische vluchtelingen en voorkeursbehandeling van vervolgde religieuze minderheden.
“De VS hebben lang het voortouw genomen in de hervestiging van vluchtelingen. Wij geloven in de hulp aan al degenen die kwetsbaar zijn en vervolging ontvluchten, ongeacht hun godsdienst. Dat betreft christenen, zowel als Yezidi’s en sji’ieten uit Syrië, Rohingya’s uit Burma en andere religieuze minderheden.”

Ongeacht religie

“Wij moeten echter al onze broeders en zusters van alle religies beschermen, ook moslims, die hun familie, thuis en land zijn kwijtgeraakt. Zij zijn kinderen van God en hebben recht om te worden behandeld met menselijke waardigheid. Wij geloven dat door de meest kwetsbaren te helpen zich opnieuw te vestigen, wij ons christelijk geloof in praktijk brengen waartoe Jezus ons heeft uitgedaagd.” (KN/CWN)