fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kenia: negen mensen onthoofd, vermoedelijk door al-Shabaab

KN Redactie 9 juli 2017
image
Het gastenhuis in Noord-Kenia waar al-Shabaab in oktober 2016 twaalf niet-moslims vermoordde. (Foto: AP)

In het Keniaanse kustdistrict Luma zijn zaterdag in totaal negen mannen onthoofd, vermoedelijk door leden van de islamistische terreurbeweging al-Shabaab.

Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de Keniaanse politie zijn na de aanval van vrijdag negen lichamen gevonden.

‘Afgeslacht als kippen’

Een getuige die anoniem wilde blijven, bevestigde dat aantal tegenover Reuters. “Ze vielen de dorpen Jima en Poromoko aan en vermoordden negen mannen. Ze werden afgeslacht als kippen, met messen.”

De Keniaanse krant Standard meldt op zijn website dat ook leden van de veiligheidsdiensten het aantal hebben bevestigd. Omdat van velen niet duidelijk is waar zij zijn, werd er gisteren gevreesd dat het dodental nog kan oplopen.

De huizen langs

Volgens dorpelingen werden zij zaterdag tegen het einde van de ochtend aangevallen door zwaarbewapende mannen. Die gingen, vertelden ze, de huizen langs op zoek naar niet-islamitische mannen. Die werden vervolgens bijeengebracht en onthoofd.

In het nabijgelegen dorp Pandaguo vielen militanten een dag eerder al aan. Ze vermoordden toen drie politieagenten.

Vaker aanvallen in Kenia

Al-Shabaab, dat gelinkt wordt aan al-Qaeda, voert vanuit buurland Somalië vaker aanvallen uit in Kenia. Die werden intenser sinds Kenia in Somalië militair optrad tegen de groep. Al-Shabaab wil de regering omverwerpen en de sharia invoeren in Somalië.

In oktober 2016 vermoordde al-Shabaab in Kenia twaalf niet-moslims vermoord bij een aanval in het noordelijke Mandera County. Al-Shabaab eiste de aanval via zijn eigen radiostation op. Daarbij werd gezegd dat de strijders zich op christenen richtten.

De manier van optreden bij de aanval gisteren, waarbij doelbewust niet-moslims werden uitgezocht, lijkt op die van eerdere aanvallen van al-Shabaab.

8 augustus verkiezingen

Naar schatting 83% van de Keniaanse bevolking is christen, 8% is moslim. De Kenianen gaan op 8 augustus naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. (Reuters/Standard/KN)