<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Bisschop Van Hecke dankt Gentse theologiestudenten voor de ‘durf’ achter hun studiekeuze

Luuk van den Einden 16 maart 2023
image
Studenten vanuit verschillende theologische studierichtingen waren afgelopen zaterdag te gast in Gent, waar bisschop Lode Van Hecke met hen in gesprek ging over het belang van hun studiekeuze voor de Kerk. Foto: Bisdom Gent

Bij een ontmoeting met theologiestudenten sprak de Gentse bisschop Lode Van Hecke over de waarde van goed opgeleide theologen. Ook dankte hij hen voor hun studiekeuze: “Voor de Kerk is jullie keuze vitaal.”

Studenten Theologie en Religiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven, studenten die de opleiding tot godsdienstdocent volgen en parochieassistenten en pastoraal werkers in opleiding waren afgelopen zaterdag welkom in het Sint-Baafshuis in Gent voor een ontmoeting met bisschop Lode Van Hecke.

‘Unieke dieptedimensie’

Het was de tweede keer dat de bisschop studenten uit Oost-Vlaanderen in het dienstencentrum van zijn bisdom te gast had voor een ontmoeting. De studenten kregen gedurende de dag de kans om elkaar te ontmoeten en werden voorgelicht over beroepsmogelijkheden in het bisdom.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook ging bisschop Van Hecke in gesprek met de studenten. Hij vertelde daarbij dat hun studierichtingen “een unieke dieptedimensie” hebben: “Voor de meesten betekent dat: jongeren kennis laten maken met het geloof en hen uitnodigen tot groei in hun eigen identiteit. Hopelijk zullen een aantal jongeren groeien tot een bewuste keuze om Christus beter te willen leren kennen.”

Valkuilen

De studenten bereiden zich voor om “jonge mensen de nodige parate kennis te geven om als christen op een bewuste wijze hun geloof en kerkzijn te beleven”, aldus de bisschop. “Voor de Kerk is jullie keuze vitaal.”

Een theologische studie biedt namelijk inzicht, wat nodig is om “geloofservaring te verdiepen”. Wie dat inzicht niet heeft, kan volgens bisschop Van Hecke in twee verschillende valkuilen trappen. Zo kunnen ze ten prooi vallen aan een kortstondige religieuze illusie, of ze belanden in kerkelijke bewegingen “met sektarische neigingen”, waar “geen kritische vragen gesteld mogen worden”.

‘Levenslang proces’

“Geloof betekent: een vertrouwensrelatie met God, op een persoonlijke manier”, legde bisschop Van Hecke uit. “Het is een levenslang proces.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Tot slot bedankte de bisschop de studenten dat ze het “aandurven” om een theologische studie te doen. “Bedankt om dat aan te durven, om niet bang te zijn voor vragen, om niet bang te zijn de antwoorden te zoeken daar waar ze echt te vinden zijn en daarom te drinken aan de bron die Jezus zelf is.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.