<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Religieuzen reiken laatste KNR-Waarderingsprijs uit aan Huis van Compassie Nijmegen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 24 oktober 2023
image
Het huis van Compassie in Nijmegen ontving vorige week de KNR-waarderingsprijs in Den Bosch. De organisatie houdt zich bezig met allerlei praktische diensten aan mensen in de marge van de samenleving. Foto: Katholiekleven, via KNR

Het Nijmeegse Huis van Compassie kreeg vorige week de laatste KNR-Waarderingsprijs. De religieuzen beraden zich op een andere vorm. Dat er een alternatief komt, staat vast. “Het is belangrijk om zichtbaar te blijven en waardering te geven.”

“We hebben er een feestje van gemaakt”, vertelt Erica Op ’t Hoog, woordvoerder van de Konferentie van in Nederland gevestigde Religieuzen (KNR). Op 19 oktober werd de winnaar gekozen uit zeven genomineerde projecten.

“Het waren allemaal mooie projecten waar de religieuzen zich in herkennen. Daarom was het dit keer moeilijk om te kiezen en was er weinig verschil in het aantal stemmen. Een overduidelijke winnaar, zoals in andere jaren, was er dan ook niet.”

Het werk gaat door

De KNR-Waarderingsprijs werd in 2007 in het leven geroepen om initiatieven te ondersteunen waar religieuzen zich in herkennen. Hij wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Er is een geldbedrag van vijfduizend euro aan gekoppeld.

image
Foto: Katholiekleven, via KNR

Op ’t Hoog: “Vaak zeggen de religieuzen: ‘We kunnen zelf misschien niet alles meer. Maar de zorg voor medemens en de hele schepping vinden we belangrijk. Op deze manier gaat ons werk toch nog door.’ Vervolgens zeggen ze ook: ‘We zien jullie werk en waarderen het’.”

Mensen in armoede

Dit jaar stond in het teken van projecten die gericht zijn op het verbeteren van de situatie van mensen in armoede. Dat thema werd vorig jaar gekozen toen inflatie en hoge energieprijzen een actueel thema waren.

“Uit cijfers van het CBS blijkt dat bijna een miljoen gezinnen onder de armoedegrens leven. Religieuzen zijn altijd opgekomen voor arme en kwetsbare mensen. Dus paste deze actuele nood heel goed als thema van deze prijs.”

Spannend

Er blijken veel grote en kleine projecten te zijn die zich voor mensen in armoede inzetten, vertelt de woordvoerder. Een jury bestaande uit drie religieuzen selecteerde zeven projecten uit alle genomineerden. Die zeven projectgroepen mochten zich donderdag in de Verkadefabriek in Den Bosch presenteren en later op het podium een toelichting geven aan de ongeveer honderd aanwezige oversten van religieuze instituten.

image
Foto: Katholiekleven, via KNR

“Het was best een beetje spannend, want de projecten lagen dicht bij elkaar.” Uiteindelijk mocht het Huis voor Compassie Nijmegen het bronzen beeldje en het geldbedrag in ontvangst nemen.

Gulden regel

Dit project bestaat inmiddels al tien jaar. Het komt voort uit de protestantse diaconie, maar werd acht jaar geleden een zelfstandige stichting die haar inspiratie vindt in de wereldwijde beweging van ‘het handvest van compassie’. Dit handvest werd geschreven op initiatief van de katholieke Karen Armstrong (1944), die de ‘gulden regel’ centraal stelt: behandel je medemens in nood, zoals je zelf behandeld zou willen worden als je in die situatie zou verkeren.

Vanuit die gedacht zetten zo’n tweehonderd Nijmeegse vrijwilligers zich in voor hun naasten. Ze bieden praktische hulp zoals het opknappen van fietsen, een klussenteam voor mensen die naar de Voedselbank gaan en energiecoaches die tips voor energiebesparing geven.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De vrijwilligers hebben een heel diverse achtergrond. Zo zijn er mensen die zicht inzetten vanuit een christelijke traditie, maar ook vluchtelingen of mensen die zelf hulp nodig hebben en graag iets voor anderen terugdoen.

Juist het feit dat “de mens als mens wordt gezien en niet als probleem”, is iets wat de religieuzen erg aanspreekt, vertelt Op ’t Hoog.

image
Foto: Katholiekleven, via KNR

Verder organiseert het Huis van Compassie evenementen voor ontmoeting tussen verschillende groepen, om zo bij te dragen aan wederzijds respect, iets wat de religieuzen ook “na aan het hart” ligt.

Eer

Pieter Poels – de coördinator van het Huis van Compassie – vond de uitreiking een “overweldigende ervaring” en had gezien de ‘concurrentie’ niet verwacht de prijs te winnen.

image
Foto: KNR

“Door de subsidies van KNR-PIN zijn de religieuzen al lang een geweldige steunpilaar voor ons. Veel congregaties zijn zelf niet meer in staat om zich voor de samenleving in te zetten”, zegt hij. “Het is een eer om in hun geest het werk voort te zetten. We zijn erg dankbaar.”

Krimp

Op ’t Hoog laat weten dat de steun voor thema’s die de religieuzen belangrijk vinden zal blijven bestaan. “Maar de organisatie krimpt. Zo’n prijsuitreiking kost tijd en energie. We gaan kijken of er andere manieren en vormen voor zijn. Zeker is dat via KNR-PIN de religieuzen veel projecten in Nederland blijven ondersteunen.”

Het was in ieder geval de laatste keer dat de KNR-Waarderingsprijs in de huidige vorm werd uitgereikt. Op ’t Hoog benadrukt hierbij dat het voor de religieuzen wel “belangrijk is om zichtbaar te blijven en waardering te geven. Het is alleen tijd voor iets anders”.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.