<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Van Maastricht tot Bolsward: programma reliekentour Bernadette Soubirous bekend

Luuk van den Einden 19 maart 2024
image
Relieken van de heilige Bernadette Soubirous reizen de hele wereld rond. In 2022 bezochten ze bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Foto: CNS - Sam Lucero, The Compass

In april maken de relieken van de heilige Bernadette Soubirous, de zieneres van Lourdes, een rondreis door Nederland. Inmiddels is het programma van de tour bekend.

Binnen nu en twee weken maakt een bijzondere reliekschrijn, met daarin een stukje bot van Bernadette Soubirous, de reis van Lourdes naar Maastricht. Op 1 april zal vanuit die stad de tour beginnen die de reliek door de zeven bisdommen zal maken.

De reliek komt naar Nederland op uitnodiging van de bisschoppen. Eigenlijk stond de komst voor 2020 gepland, maar vanwege de coronacrisis moest dat toen uitgesteld worden.

Overal activiteiten

Een gedetailleerd programma van de rondreis is inmiddels bekend. In alle plaatsen waar de reliek halt houdt, worden activiteiten gehouden. Bijna overal worden een of meerdere Missen gevierd en zijn er gebedsmogelijkheden. Op een paar plekken wordt een lichtprocessie gehouden.

Naast liturgische activiteiten organiseren ook veel locaties verdiepende gebeurtenissen. Zo vertoont het Julianaklooster in Amstelveen een film over Lourdes en Bernadette, wordt in Rotterdam een sing-in met Marialiederen georganiseerd en combineert het jongerenplatform van het bisdom Groningen-Leeuwarden een jongerenactiviteit met de komst van de reliek.

Kriskras door het land

De route van de reliek loopt kriskras door het land. Tussen 1 en 4 april verblijft de reliek achtereenvolgens in Maastricht, Roermond en Tienray, een Limburgs bedevaartsoord dat bekendstaat als ‘Klein Lourdes’ vanwege de plaatselijke Mariaverering.

Wie was Bernadette Soubirous?

De heilige Bernadette Soubirous (1844 – 1879) was het destijds veertienjarige meisje dat in 1858 in de Zuid-Franse stad Lourdes achttien keer een verschijning van Maria zag. Lourdes groeide daarna uit tot een van de grootste Mariabedevaartsoorden ter wereld, dat elk jaar door miljoenen pelgrims wordt bezocht. Bernadette trad enkele jaren na de verschijningen in een Frans klooster, waar ze in 1879 overleed.

Van 4 tot en met 9 april is de reliek in Amstelveen en bedevaartsoord Heiloo te vinden. Op maandag 8 april, het hoogfeest van Maria Boodschap, zal pauselijk nuntius Paul Tschang In-Nam in Heiloo de Mis vieren.

Feestdag

Tussen 9 en 13 april is Rotterdam gastheer, waarna de reliek tot en met 16 april in Bolsward te vinden zal zijn. 16 april is overigens ook de feestdag van de heilige Bernadette Soubirous.

Op die dag verkast de reliek naar het aartsbisdom Utrecht, waar die eerst in Deventer en vervolgens in Utrecht zelf te vinden zal zijn. Op 19 april viert kardinaal Wim Eijk de Mis vieren in aanwezigheid van de reliek.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Vanaf 20 april bezoekt de reliek achtereenvolgens het Zeeuws-Vlaamse Hulst, Sint-Willebrord, Bergen op Zoom en Breda. De laatste halte voor de reliek in ’s-Hertogenbosch, waar die van 25 tot en met 28 april te zien zal zijn.

Kijk hier voor het volledige programma.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.