<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Vredesoproep Nederlandse bisschoppen: ‘Deze cyclus maakt de harten hard’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 november 2023
image
De aaneenschakeling van geweld in het Heilig Land leidt tot niet alleen tot veel doden, maar het maakt ook de harten hard, zo schrijven de Nederlandse bisschoppen in een korte verklaring. Ze sluiten zich aan bij de oproep van paus Franciscus om de wapens neer te leggen en roepen op tot gebed en dialoog. Foto: OSV News - Violeta Santos Moura, Reuters

De Nederlandse bisschoppen publiceerden vrijdag een korte verklaring waarin ze alle betrokken partijen oproepen een einde te maken aan het geweld tussen de Israëlieten en de Palestijnen. Gelovigen vragen ze om aanhoudend gebed voor vrede.

De bisschoppen wijzen op het grote aantal slachtoffers die de afgelopen weken in het Heilig Land gevallen zijn. Eerst door de aanslagen van Hamas in Israël, kort daarop door de Israëlische reactie in Gaza.

“Deze cyclus maakt de harten hard. In het land waar God in Christus onze wereld heeft aangeraakt, heerst bij velen angst en verdriet”, schrijven de bisschoppen.

Onderlinge spanningen

Het geweld in Israël en Palestina wakkert in Nederland antisemitisme aan en een afkeer van moslims. De bisschoppen schrijven dat ze zich zorgen maken over de “grote onderlinge spanning” in ons land.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Laten wij beseffen dat ieder mens een schepsel van God is en daarom met respect moet worden behandeld. De bescherming van de menselijke waardigheid en onderlinge solidariteit zijn altijd en ook nu ontzettend belangrijk.”

‘Laat de wapens zwijgen’

In hun verklaring onderschrijven de bisschoppen de woorden van paus Franciscus: “Ik blijf denken aan de ernstige situatie in Palestina en Israël, waar zoveel mensen het leven hebben verloren. In Gods naam, laat de wapens zwijgen.”

Lees hier de verklaring.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.