<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Ga niet meteen over tot slopen van kerken’

KN Redactie 28 juni 2018
image
Een herbestemde kerk in het Limburgse Treebeek. Architectuurhistoricus Herman Wesselink ziet liever dat kerken toch zoveel mogelijk als kerk in gebruik blijven. (Foto: Hollandse Hoogte)

Hoewel ontkerkelijking het open houden van kerken tot een ware uitdaging maakt, pleit architectuurhistoricus Herman Wesselink in het KN van vrijdag voor herbestemming én behoud van de oorspronkelijke functionaliteit.

Wesselink verdedigde vorige week donderdag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn proefschrift Een sterke toren in het midden der stad. Verleden, heden en toekomst van bedreigde Nederlandse kerkgebouwen. Daarbij deed de kunsthistoricus ook onderzoek naar katholieke kerken.

In gesprek met Katholiek Nieuwsblad pleit Wesselink voor het zoveel mogelijk behouden van kerkgebouwen. “Kerkgebouwen zijn voor een belangrijk deel de identiteitsdragers van onze cultuur. Kerken zijn gesticht als geestelijk en sociaal middelpunt van gemeenschappen en bepalen tot op heden nog het beeld en de identiteit van dorpen, steden en wijken.”

‘Identiteit blijven uitstralen’

“Ze zijn ook vaak bewust in het midden gebouwd en dragen een opvallende, belangrijke boodschap uit. Kerken zijn cultureel erfgoed van onschatbare waarde. Het is dus belangrijk om na te denken en goede keuzes te maken over de toekomst ervan”, aldus de architectuurhistoricus.

Het thema kerksluiting komt ook aan de orde in zijn proefschrift. “Het sluiten en herbestemmen van (katholieke) kerken heeft een grote vlucht genomen. In mijn onderzoek stel ik daarom een waarderingssysteem voor monumenten voor. Voor de identiteit en uitstraling van katholieke kerken is het erg belangrijk dat ze iets van hun oorspronkelijke identiteit blijven uitstralen.”

Inspirerende voorbeelden

Wesselink realiseer zich dat dit, gezien de huidige ontwikkelingen, niet altijd mogelijk is. De kunsthistoricus noemt een aantal voorbeelden waarbij dit gelukt is.

“Neem de beeldbepalende neogotische kerk in het Gelderse Baak. Die was veel te groot geworden voor de krimpende parochie. Tien jaar geleden is de kerk met subsidie gerestaureerd en inwendig verkleind. Het priesterkoor en het voorste gedeelte zijn in gebruik gebleven als kerk. Door middel van een glazen doorzichtige wand is een verdeling gemaakt met het schip, dat gebruikt kan worden voor parochie- en dorpsactiviteiten.”

>>Lees het hele artikel in het KN van vrijdag via KNDigitaal

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.