fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kirill: ‘Wereld meer ten prooi aan ketterij dan ooit’

KN Redactie 24 maart 2016
image

Het hoofd van Ruslands meer dan 200 miljoen orthodoxe christenen zegt dat de moderne wereld dieper in ketterij gedompeld is dan ooit.

Deze “ketterij” is “de aanbidding van de mens” en het vastleggen van wetgeving die het “recht” om te zondigen verleent, wat de patriarch van Moskou “de nieuwe afgoderij” noemt “die God uit het menselijk leven weghaalt”. Hij waarschuwt dat de gevolgen van deze moderne ketterij “apocalyptisch kunnen worden”.

Globaliserende ketterij

“Het is precies om deze hedendaagse ketterij te overwinnen, waarvan de gevolgen apocalyptisch kunnen worden, dat de Kerk er de kracht van haar sterkte, van haar woord, van haar gedachte op moet richten.” Vanaf de preekstoel van de Christus de Verlosser-kathedraal in Moskou zei patriarch Kirill: “We zien vandaag een globaliserende ketterij van buigen voor de mens, de nieuwe ketterij die God uit het menselijk leven weghaalt… Nooit heeft zoiets eerder op wereldschaal plaatsgehad.”

Verbanning van God

Prekend op de Zondag van de Orthodoxie, de eerste zondag van het orthodoxe vasten, betreurde de patriarch dat het waarheidscriterium individuele “rechten” geworden zijn en deze mentaliteit “heeft een revolutionaire verbanning van God ingeluid uit het leven van de mens en dat van de samenleving”. Volgens de patriarch is de ketterij in West-Europa en Amerika begonnen, maar grijpt die nu wereldwijd om zich heen, en besmet zelfs zijn eigen land: “Het idee van een leven zonder God ontwikkelt zich op grote schaal in de wereld”, waarschuwde hij.

Orthodoxie verdedigen

De patriarch bekritiseerde de verheffing van mensenrechten naar het niveau boven moraliteit, fatsoen, de Bijbel en uiteindelijk God zelf. “We zien hoe in veel welvarende landen georganiseerde pogingen worden ondernomen om bij wet het recht van de persoon vast te leggen op welke keuze dan ook, met inbegrip van de meest zondige, die Gods Woord weerspreken, het concept van heiligheid, het concept van God”, zei hij. De patriarch wil zich er met zijn Kerk op toeleggen deze moderne ketterij te bestrijden. “We moeten de orthodoxie verdedigen”, aldus Kirill. (KN/LifeSiteNews)