fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Koningin Máxima viert 60-jarig jubileum Kansfonds mee in Delft

KN Redactie 23 augustus 2017
image
Archieffoto Koningin Máxima. (Foto: AP)

Koningin Máxima heeft dinsdag het 60-jarig jubileum van het Kansfonds meegevierd door een werkbezoek aan het interkerkelijk diaconaal centrum de Jessehof in Delft, dat financiële steun krijgt van het fonds.

Het fonds steunt projecten voor mensen in kwetsbare posities, waaronder chronisch zieken, ex-gevangenen, vluchtelingen en ouderen.

Maria van Jessekerk

De Jessehof is een inloophuis voor mensen met een klein sociaal netwerk, mensen die lijden onder sociale uitsluiting en dak- en thuislozen. In het interkerkelijk diaconaal centrum kunnen zij terecht voor een kop koffie of thee en een luisterend oor. Verder kunnen zij er terecht met vragen op sociaal-maatschappelijk gebied.

De koningin sprak met bezoekers en vrijwilligers van het inloophuis. Ook bezocht zij de netwerkbijeenkomst van het Kansfonds in de Jozefzaal van de Maria van Jessekerk in Delft. Máxima sloot haar werkbezoek af met een gesprek met de bestuursleden van het fonds.

‘Allerkwetsbaarsten’

Directrice Henriëtte Hulsebosch van het Kansfonds is “reuze trots” dat koningin Máxima één van de projecten die het fonds ondersteunt heeft bezocht. Volgens Hulsebosch is de Jessehof “exemplarisch” voor het werk van het fonds, “omdat zij een plek biedt aan de allerkwetsbaarsten”.

Katholieke grondslag

Het Kansfonds bestaat op 7 september 2017 zestig jaar. Het fonds is in 1957 opgericht door de Katholieke Radio Omroep als SKaN-fonds, een afkorting van de naam Stichting Katholieke Noden. Het fonds was destijds bedoeld voor het lenigen van de noden in de katholieke geloofsgemeenschap. In de loop van de tijd is de doelstelling verbreed en zijn de statuten verschillende keren gewijzigd. Het fonds heeft de katholieke grondslag behouden, maar geeft nu steun aan diverse non-profit organisaties ongeacht hun (levensbeschouwelijke) identiteit. Op 1 januari 2016 wijzigde het fonds de naam in Kansfonds.