fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Koptische martelaren krijgen kerk

KN Redactie 21 februari 2018
image
De koptische martelaren worden door IS-terroristen naar de plaats van hun executie gebracht (Foto: AP)

In Egypte is ter nagedachtenis aan 21 koptische martelaren een nieuwe kerk ingehuldigd.

De kerk bevindt zich ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Cairo, in de regio waar de meeste martelaren vandaan kwamen. De inzegening op 15 februari werd bijgewoond door honderden gelovigen. Er waren in verband met het hoge terreurrisico in Egypte strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. “Wij zijn verheugd om een kerk te hebben die gewijd is aan onze martelaren, het is een eer”, verzekerde een vader van een van de omgekomen christenen.

Steun van de regering

De bouw van de kerk is bijzonder. In Egypte is de meerderheid van de bevolking moslim. De regering houdt scherp toezicht op het bouwen van gebedshuizen voor andere religies. Toch werd het terrein voor de kerk door de lokale provincie ter beschikking gesteld en doneerde de Egyptische staat een half miljoen dollar voor de bouw.

De 21 martelaren waren afkomstig uit verschillende Egyptische dorpen. Zij werkten als gastarbeider in het Libische Sirte, allen als visser. Ze werden op 27 december 2014 en in de daaropvolgende weken gekidnapt door IS en uiteindelijk vermoord. In de nasleep van de gebeurtenis kondigde de Egyptische president Al-Sisi zeven dagen af van nationale rouw. Al snel na hun dood verklaarde het hoofd van de koptisch-orthodoxe Kerk, paus Tawadros II, hen tot martelaar en heilige.

Christus belijden

Ook paus Franciscus uitte zijn medeleven in de dagen na de moord. “Het bloed van onze christelijke broeders is een getuigenis van het uitschreeuwen, ongeacht of het katholieken, orthodoxen, kopten of lutheranen zijn: ze zijn christenen, die met hun bloed Christus belijden.” Er zijn, zo zei hij, martelaren onder alle christenen.

Naar verwachting zullen de lichamen van de martelaren spoedig naar de kerk worden overgeplaatst. (KN/ACI)