<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Laatste interview kardinaal Zen?

KN Redactie 27 maart 2018
image
Kardinaal Zen op het Sint Pietersplein (Foto: AP)

In een opmerkelijk interview met de Volkskrant heeft de Chinese kardinaal Joseph Zen aangegeven dat dit mogelijk zijn laatste zal zijn.

Daarmee zou de ondergrondse, pausgetrouwe Kerk worden geïncorporeerd in de door de staat gecontroleerde Patriottische Vereniging. Onder partijleider Xi Jinping zet het regime alles op alles om godsdiensten volledig onder controle te krijgen. Begin dit jaar zijn nieuwe antireligieuze maatregelen genomen, waaronder het verbod minderjarigen mee naar de kerk te nemen.

‘In de uitverkoop’

Volgens Zen is de deal het werk van “een groep discipelen van de Ostpolitik” die de Chinese katholieken “in de uitverkoop” doen. Hij is ervan overtuigd dat de paus niet beseft wat er speelt. “Hij heeft een goed hart en wil iedereen omhelzen, maar hij kent de communisten niet. (…) mensen denken dat alles wat uit het Vaticaan komt regelrecht afkomstig is van de paus. Er gebeuren slechte dingen waar de Heilige Vader niets mee te maken heeft.”

‘Lastpak’

De kardinaal geeft toe van kindsaf “een lastpak” te zijn geweest. “Dit is de belangrijkste kwestie in mijn leven, boze woorden zijn mijn enige wapen.” Als de deal doorgaat trekt hij zich terug omdat “het ophoudt als de paus mijn tegenstander wordt”. “Dan ga ik in stilte leven.” (KN)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.