fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Laatste uur geslagen voor klok Maranathakerk

KN Redactie 30 oktober 2018
image
Studentenkerk Maranatha in Tilburg. (Foto: M. Peeters)

De klok van studentenkerk Maranatha in Tilburg geeft op 1 november voor het laatst de tijd aan. Buurtbewoners ervaren te veel last van het klokgelui. De klok blijft wel oproepen voor vieringen.

De klok, Maarten geheten, luidde voor het eerst in 1964, in de Sint-Maartenskerk in Tilburg. Negentien jaar later werd die kerk alweer gesloopt, waarna Maarten onderdak kreeg in Veldhoven. In 2017 keerde de klok terug naar Tilburg: de Maranathakerk wilde graag een klok om meer op een traditioneel kerkgebouw te lijken.

Anonieme petitie

Op 25 mei probeerde Maarten voor het eerst met zijn gebeier de verkeersdrukte van de Professor Cobbenhagenlaan te overstemmen. Later dat jaar begonnen buurtbewoners een anonieme petitie tegen de klok. Studentenpastor Michiel Peeters veranderde daarop het luidschema, maar dat vonden de omwonenden niet genoeg.

“Na enkele vragen en klachten over de klok in de eerste maanden en aanpassing van haar volume en frequentie, hadden we bijna een jaar lang alleen nog positieve reacties ontvangen”, zegt studentenpastor Peeters tegen Brabants Dagblad. “Daardoor meenden we dat de buurt aan de klok gewend geraakt was.”

Uurslag afschaffen

“Maar in een recent gesprek met omwonenden bleek dat een significant aantal bewoners van met name de nabijgelegen Vellingenhoefflat vooral de uurslag toch als negatief ervaart. Terwijl die alleen zin heeft als de buurt die gezellig of nuttig vindt. Daarom heeft het kerkbestuur besloten de uurslag geheel af te schaffen.”

Vieringen

Maarten wordt niet volledig het zwijgen opgelegd. De vieringen mag hij blijven aankondigen. Op zondagen en feestdagen zal hij enkele minuten luiden, voor de vieringen op dinsdag tot en met vrijdag beiert hij één minuut.